Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SaS: Poukážky na domáce dovolenky sa zaplatia z rastúceho dlhu

Eugen Jurzyca Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Už dnes máme dlh v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) vyšší než väčšina krajín s podobnou históriou," upozornil Jurzyca.

Bratislava 23. marca (TASR) - Opatrenia vlády z druhého sociálneho balíčka, ako napríklad poukážky na domáce dovolenky, budú významne financované z rastúceho dlhu všetkých občanov Slovenska. A tiež z peňazí, ktoré štát získa vysokým zdanením práce, čiže od živnostníkov a zamestnancov. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Pripomenul, že podľa rozpočtovej rady porastie verejný dlh Slovenska aj v roku 2015, verejné financie tak budú hospodáriť opäť s deficitom. "Už dnes máme dlh v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) vyšší než väčšina krajín s podobnou históriou," upozornil Jurzyca. Ide pritom podľa neho o krajiny ako Česká republika, Poľsko, Bulharsko alebo Rumunsko.

"Strednodobo u nás verejný dlh narástol o vyše 30 %, v EÚ nenarástol ani o 10 %," doplnil. Slovenské daňovo-odvodové zaťaženie práce považuje podľa poslanca za vysoké vo svojej analýze aj OECD. "Práve zamestnanci a živnostníci preto u nás financujú sociálne balíčky v oveľa väčšej miere, než je tomu v zahraničí," skonštatoval Jurzyca.

Ak teda premiér Robert Fico (Smer-SD) považuje štátom dotované poukážky na nákup domácich služieb a tovarov za významné sociálne a prorastové opatrenie, mal by podľa poslanca v zrozumiteľnom jazyku prezradiť, čo urobí, ak zavedú napríklad Nemecko a Rakúsko pre svojich občanov dotované poukážky na nákup áut vyrobených len v ich krajinách. "Protekcionizmus je palica s dvoma koncami," zdôraznil.

Strana SaS tak za najlepšiu pomoc domácim producentom i spotrebiteľom naďalej považuje kvalitné zamestnávateľské prostredie založené na relatívne nízkom zaťažení práce, na lepšej vymožiteľnosti práva a na efektívne fungujúcej verejnej správe.