Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Podľa SaS je povinný 13. plat ekonomický aj právny nezmysel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Koaličná SNS navrhuje, aby ľudia, ktorí pracujú aspoň rok v jednej firme, dostávali 13. plat.

Bratislava 15. marca (TASR) - Opozičná SaS považuje návrh koaličnej SNS uzákoniť 13. plat pre obchodné spoločnosti za ekonomický aj právny nezmysel. Konštatuje to v dnešnom stanovisku. Liberáli nevidia dôvod, aby Slovensko preberalo prvky centrálne plánovanej ekonomiky, ktoré historicky zlyhali.

"Podľa ústavy sa hospodárstvo SR zakladá na princípoch sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky. Sociálny rozmer trhovej ekonomiky nie je to, že parlamentná väčšina uzákoní 13. platy, ale napríklad to, že existuje poistenie v nezamestnanosti, že existujú dávky v hmotnej núdzi alebo právo každého občana vrátane tých, ktorí sú mimo systému zdravotného poistenia, na zdravotnú starostlivosť v život ohrozujúcich prípadoch," argumentuje SaS.

To, že slovenské hospodárstvo je z ústavy trhové, podľa liberálov zasa znamená, že drvivá väčšina cien vrátane ceny práce sa vytvára v závislosti od ponuky a dopytu, teda na trhu. "Uzákonenie 13. platu by v praxi viedlo k tomu, že by podnikatelia pod hlavičkou povinného 13. platu vyplácali zamestnancom napríklad jedno euro. A to by zas viedlo populistov k tomu, aby 13. platy určili firmám direktívne. Lenže to by sa už Slovensko prepadávalo do komunizmu," upozorňuje SaS.

Koaličná SNS navrhuje, aby ľudia, ktorí pracujú aspoň rok v jednej firme, dostávali 13. plat. Tento návrh má byť súčasťou nového sociálneho programu, ktorým strana predstaví svoju víziu sociálneho zabezpečenia po roku 2020.

"Chceme, aby sa v Slovenskej republike dôsledne uplatňoval princíp zásluhovosti a výkonu, aj preto budem so svojimi koaličnými partnermi hovoriť o potrebe uzákonenia 13. platu pre všetkých zamestnancov," uviedol v tejto súvislosti šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko.