Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

SaS: Smer novým stavebným zákonom legalizuje dnešné čierne stavby

Miroslav Ivan Foto: Reziser.sk

Zákon totiž umožňuje všetkým, ktorí dnes budujú stavbu bez stavebného povolenia, dodatočne oň požiadať až do júna 2019.

Bratislava 28. mája (TASR) – Nový stavebný zákon z dielne ministerstva výstavby je schizofrenický a neprehľadný. Tvrdí to opozičná strana SaS, podľa ktorej vládou v stredu (27.5.) schválená právna norma nereflektuje postup schvaľovacieho procesu a pre aplikačnú prax je zmätočná. "Minister Ján Počiatek síce deklaroval, že nový zákon skoncuje s čiernymi stavbami na Slovensku, avšak tie dnešné legalizuje," uviedla v stanovisku.

Strana podľa jej límlídra pre dopravu a stavebníctvo Miroslava Ivana schvaľuje zámer ministra, "aby sme na Slovensku raz a navždy skoncovali s nekontrolovanou výstavbou arogantných stavebníkov nerešpektujúcich zákony, ktorí zneužívajú benevolenciu súčasného zákona".

Myslí si však, že vládny Smer-SD chce existujúce čierne stavby týmto zákonom zlegalizovať. Zákon totiž umožňuje všetkým, ktorí dnes budujú stavbu bez stavebného povolenia, dodatočne oň požiadať až do júna 2019. Stavebné úrady o tom musia následne rozhodnúť do júna 2024.

"Zároveň zákon v týchto ustanoveniach umožňuje majiteľom objektov, ktoré neboli skolaudované a užívajú ich viac ako 20 rokov, sa kolaudácii vyhnúť, čo je však zásadná procedúra pre legitímne a bezpečné užívanie stavby," konštatoval Ivan s tým, že SaS je za sprísnenie režimu a zastavenie čiernych stavieb a v parlamente vznesie k tejto časti zákona námietky.

Súčasné nastavenie projektových procesov a vydávanie osvedčení pre statikov považujú liberáli za dostatočné a navrhované zmeny vnímajú ako zbytočný a nekompetentný zásah do zákona o autorizovaných architektoch a inžinieroch. Zavádza sa nový pojem "vyhradené stavby", ktoré bude musieť schvaľovať kontrolný statik. "Vláda tento krok odôvodňuje stavebnými haváriami na moste v Kurimanoch a pri výstavbe garáží Triniti v Bratislave, avšak tieto do dnešného dňa neboli vyšetrené," upozornil Ivan.

Ako dodal, aj po skončení pripomienkového konania k zákonu zostalo množstvo zásadných pripomienok neakceptovaných. "Veľká časť z pôvodného návrhu bola presunutá do vykonávacích vyhlášok, ktoré nie sú dopracované. Máme za to, že zákon okrem toho naďalej obsahuje viacero technických nedostatkov a zanedbaní a vyžaduje si určite ďalšiu odbornú diskusiu," uzatvoril tímlíder SaS pre stavebníctvo.

Ministerstvo prostredníctvom svojho hovorcu reagovalo, že úpravy zákona nie je možné využiť na stavby postavené pred nadobudnutím jeho účinnosti. "Navrhovaná úprava definuje, čo sa bude považovať za nepovolenú stavbu, ale týmto pojmom nemožno označiť čierne stavby uskutočnené podľa súčasného stavebného zákona a aplikovať na ne novú právnu úpravu," uviedol pre TASR Martin Kóňa.

Kolaudačné rozhodnutie podľa rezortu oprávňuje vlastníka stavbu užívať na účel, na ktorý bola postavená. "Ak už 20 rokov stavbu niekto nerušene užíva, neohrozuje žiadne súkromné a verejné záujmy, má sa za to, že je bezpredmetné začať ju dnes kolaudovať," vysvetlil Kóňa. Doplnil, že zavedenie kategórie "vyhradených stavieb" si vyžiadala odborná verejnosť na základe skúseností z praxe a zvýšenia kvality stavieb.