Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SaS: Smer nechal zdravotníctvo v katastrofálnom stave

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Podľa predsedu strany Richarda Sulíka je v zlom stave aj podnikateľské prostredie a korupcia nabrala také rozmery, aké Slovensko ešte nezažilo.

Bratislava 18. januára (TASR) – Vláde Roberta Fica sa nepodarilo splniť niekoľko opatrení, ktoré sľubovala, keď sa dostala k moci. Tvrdí to opozičná strana SaS. Ako príklad neúspešných opatrení uviedla konsolidáciu verejných financií, či zlepšenie udržateľnosti dôchodkového systému. Taktiež sa podľa strany výrazne zhoršilo podnikateľské prostredie.

"Základom predvolebnej kampane Roberta Fica nie je odpočet programového vyhlásenia. Nie je to vyhodnotenie jeho sľubov. Je to do veľkej miery, teda takmer výlučne reakcia na migračnú krízu. Spoločnosť dlhodobo nevyžije ani zo sociálnych balíčkov," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii líder SaS Richard Sulík.

Podľa jeho slov Robert Fico zanechal katastrofálnu situáciu v zdravotníctve, podnikateľskom prostredí a korupcia nabrala také rozmery, aké Slovensko ešte nezažilo. Podľa neho sa tak vláde podarilo splniť jeden sľub, a to že vyberie viac peňazí. "Nesplnila už ale záväzky, že s týmito peniazmi bude narábať efektívne, transparentne a v záujem väčšiny ľudí tak, aby sa zlepšovali výsledky napríklad v zdravotníctve, v boji proti korupcii, či v dôchodkovom systéme a jeho udržateľnosti. Tiež nenaplnila sľub, že uľahčí podnikanie," doplnil Sulík.

Strana uviedla, že súčasná vláda sa zaviazala systematicky likvidovať korupciu. "Neurobila systémové zmeny, ktoré by si to vyžadovali v súdnictve, v prokuratúre. Nezvyšovala systematicky transparentnosť," podotkol poslanec SaS Eugen Jurzyca.

Podľa Jurzycu zlyhal aj zákon o ochrane oznamovateľov korupcie. "Koľko oznamovateľov odvtedy ohlásilo korupciu?" pýta sa. Vláda podľa neho nesplnila ani sľub, že prijme zásadné zmeny v infozákone. Jurzyca uviedol, že zmeny síce pripravené boli, ale Smer-SD z nich zrejme po rozhovore s lobistami odstúpil. Nepredložil vlastný zákon ani nepodporil zmeny z dielne opozície. "Nezvýšila sa ani transparentnosť verejného sektora," pokračoval Jurzyca. Rovnako podľa neho nie sú dobre riadené ani nemocnice. "Dlh sa zvyšuje ako v minulosti," poznamenal.

Vláda podľa SaS zlyhala aj v zefektívnení štátnej správy. "Počet úradníkov narástol," upozornil Jozef Rajtár z SaS. Podľa neho zle dopadla aj digitalizácia štátnej správy. "Odišlo na ňu vyše 900 miliónov eur a jej výsledkom je polofunkčný systém," poznamenal. Poukázal na webstránku slovensko.sk, ktorá stála 124 miliónov eur a nemožno si na nej vybaviť ani trvalý pobyt, ak má žiadateľ hypotéku. "Webstránka slúži len ako pošta medzi odosielateľom a úradníkmi," kritizoval.

SaS upozornila aj na spôsob znižovania verejného dlhu na Slovensku. "Síce klesá, ale podľa nezávislej Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) klesá iba preto, že vláda použila na jeho pokles jednorazové opatrenia," doplnil Jurzyca.

Vláda sa tiež podľa strany zaviazala, že podnikne kroky a zabezpečenie finančnej a sociálnej udržateľnosti dôchodkového systému. Ani tento sľub podľa SaS nesplnila, keď napríklad znížila príspevok do druhého piliera z pôvodných 9 % na 4 % z vymeriavacieho základu. Kabinetu Roberta Fica sa taktiež podľa opozičnej strany nepodarilo zvýšiť ani transparentnosť verejných financií.