Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SaS: Podali sme trestné oznámenie v kauze energie

Jozef Holjenčík Foto: TASR/Martin Baumann

Hlas podobný Jozefovi Holjenčíkovi, predstaviteľovi nezávislého a nestranného regulačného úradu, radil spoločnostiam podnikajúcim v sieťových odvetviach, ako môžu zvýšiť ceny energií.

Bratislava 8. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Kiššová a Karol Galek podali dnes na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre kauzu energie.

Hlas podobný Jozefovi Holjenčíkovi, predstaviteľovi nezávislého a nestranného regulačného úradu, radil spoločnostiam podnikajúcim v sieťových odvetviach, ako môžu zvýšiť ceny energií. Rovnako navádzal riaditeľov dodávateľov vodárenských spoločností na podvodné konanie a machinácie pri cenotvorbe a nepriamo podmieňoval možnosť zvýšenia distribučných poplatkov znaleckým posudzovaním jemu blízkymi osobami, odôvodnili podanie poslanci.




Podľa nich je z medializovanej nahrávky zrejmé a preukázateľné, že osoba s hlasom podobným Jozefovi Holjenčíkovi nekoná vo verejnom záujme a sleduje osobný prospech. Poslanci upriamujú pozornosť i na to, že znalecké posudky pre viaceré podniky s účasťou štátu vo významnej miere zabezpečila obchodná spoločnosť JHS, s. r. o., so sídlom v Martine, ktorú v roku 1998 založil Jozef Holjenčík. Podľa liberálov má spoločnosť ovládať dodnes. Požadujú preto začatie trestného stíhania z dôvodu podozrenia z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa.