Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SaS: Tretí blok elektrárne v Novákoch je bez povolenia na prevádzku

Na snímke elektráreň Nováky. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Uviedli to predstavitelia opozičnej strany Sloboda a Solidarita podpredsedníčka strany J. Kiššová, tímlíder SaS pre energetiku K. Galek a tímlíderka SaS pre životné prostredie A. Zemanová.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Tretí blok uhoľnej elektrárne v Novákoch (ENO3), ktorý patrí do portfólia Slovenských elektrární (SE), je bez povolenia na prevádzku. Uviedli to dnes v Bratislave na brífingu predstavitelia opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) podpredsedníčka strany Jana Kiššová, tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová. ENO3 by podľa nich nemala fungovať od konca roku 2015 pre sprísnené emisné limity.




"Bloky 1 a 2 prešli v roku 2015 technologickou obnovou za 40 miliónov eur. Bloky 3 a 4 takouto obnovou neprešli. Prišlo k rozhodnutiu tieto bloky natrvalo odstaviť. Boli sme veľmi prekvapení, keď sa minulý týždeň v rámci európskeho systému nahlasovania plánovaných odstávok elektrární objavila informácia o dvojdennom prerušení výroby elektriny v tomto dávno odstavenom bloku 3. Blok tri nikdy nesplnil a neplnil nové emisné limity, nebola na ňom vykonaná žiadna úprava, k jeho opätovnému spusteniu nebolo žiadne konanie, ani neexistujú žiadne povolenia, respektíve sme žiadne tam, kde majú byť, nenašli," povedala Kiššová.

Kiššová plánuje preto ako predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti zvolať na štvrtok (8. 12.) mimoriadne zasadanie tohto výboru. "Budeme sa pýtať ministra životného prostredia (MŽP) SR Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) a ministra hospodárstva (MH) SR Petra Žigu (Smer-SD) na veci s týmto súvisiace, teda kto a či vôbec povolil spustenie tohto bloku, čo hrozí SE za prípadné nedodržanie zákonov a emisných limitov," dodala.