Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

SaS: Trumpove vyhlásenia o clách nie sú hodné spojencov a priateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zavedenie ciel podľa M. Klusa prinesie problémy hlavne bratislavskému Volkswagenu, ktorý exportuje do USA každé piate vyrobené auto, a v blízkej budúcnosti aj nitrianskemu Jaguar Land Roveru.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Je bezočivé, ak sa o takej závažnej veci, akou je 25 % dovozné clo na autá z EÚ dozvedá najväčší obchodný partner Spojených štátov prostredníctvom stretnutia amerického prezidenta so svojimi priaznivcami v štáte Západná Virgínia. Opozičná SaS takto reaguje na aktuálne vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Takýto spôsob komunikácie nepovažujeme a nebudeme považovať za hodný spojencov a priateľov," poznamenal v reakcii poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Klus (SaS).

Zavedenie ciel podľa neho prinesie problémy hlavne bratislavskému Volkswagenu, ktorý exportuje do USA každé piate vyrobené auto, a v blízkej budúcnosti aj nitrianskemu Jaguar Land Roveru. "Okrem toho si treba uvedomiť, že pomer exportu automobilov do USA k HDP Slovenska je výrazne najvyšší zo všetkých krajín EÚ, čiže bude to mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku," dodal Klus.

"Zavedieme 25-percentné clo na každé auto prichádzajúce do USA z Európskej únie," vyhlásil Trump bez ďalších podrobností na stretnutí so svojimi priaznivcami v štáte Západná Virgínia.