Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SaS: V roku 2018 ľudia pri energiách doplatia na politické rozhodnutia

Na snímke Karol Galek. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomír Jahnátek dnes informoval, že koncová cena elektriny pre domácnosti od 1. januára 2018 medziročne stúpne v priemere o 2,71 %.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Na budúci rok budú ľudia aj podnikatelia opäť v plnej miere doplácať na politické rozhodnutia, ktoré s cenou energií nemajú nič spoločné. Uviedla to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na ceny energií pre rok 2018 zverejnené Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

"Na nižšie ceny energií si budeme musieť teda počkať až do obdobia pred parlamentnými voľbami, keď si bude Robert Fico (Smer-SD) opäť formou vratiek kupovať hlasy voličov, alebo keď po voľbách transparentnosť do regulácie zavedie strana Sloboda a Solidarita," spresnil tímlíder strany pre energetiku Karol Galek.

"Po tlačovej besede nového predsedu ÚRSO Ľubomíra Jahnátka je oficiálne to, na čo sme v SaS už pred dvoma týždňami upozorňovali, že regulované ceny energií na budúci rok pôjdu hore. A to aj napriek príkazu, ktorý Jahnátek ako politický nominant na nezávislom úrade dostal priamo z vlády – zachovať ceny energií stabilné," podčiarkol Galek.

Upozornil, že vzhľadom na stúpajúce ceny elektriny a plynu na trhoch však na regulačnom úrade veľa možností nemali, obzvlášť keď minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) "strčil hlavu do piesku". "K problematike legislatívneho riešenia taríf, ktoré s cenou energií nesúvisia, ale sú z rozhodnutia vlád Roberta Fica ich súčasťou, sa zachoval macošsky a odmietol ich riešiť," poznamenal Galek.

Predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek v utorok informoval, že koncová cena elektriny pre domácnosti od 1. januára 2018 medziročne stúpne v priemere o 2,71 %. Cena plynu pre domácnosti sa zvýši priemerne o 0,38 %, cena tepla o 1,0 %, dodávka vody o 0,18 %.