Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SaS: Vláda financuje balíčky z toho, čo si ľudia nasporili na starobu

Predseda SaS Richard Sulík, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opozičná strana spolu s poslancom Viskupičom dali RRZ vypočítať, aký by bol deficit verejných financií a hrubý verejný dlh bez legislatívnych zásahov do systému starobného dôchodkového sporenia.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Vláda financuje svoje sociálne balíčky z peňazí, ktoré mali ľudia nasporené na starobu. Tvrdí to opozičná strana SaS, ktorá spolu s poslancom NR SR z hnutia OĽaNO Jozefom Viskupičom dali Rade pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vypočítať, aký by bol deficit verejných financií a hrubý verejný dlh bez legislatívnych zásahov do systému starobného dôchodkového sporenia.

"Od roku 2008 boli diskusie o otváraní druhého piliera a ďalších legislatívnych zmenách, ktoré boli s druhým pilierom spojené. Dlho neboli opreté o presné čísla, koľko peňazí vlastne vláda získala na svoje aktivity. Z tohto dôvodu sme sa obrátili na RRZ so žiadosťou o prepočet," zdôvodnil poslanec zo strany SaS Eugen Jurzyca.

Podľa jeho slov z listu rozpočtovej rady vyplýva, že pokiaľ by vláda využívala všetky peniaze vyplývajúce z legislatívnych zmien v druhom pilieri na konsolidáciu, tak v roku 2014 mohol byť deficit verejných financií nižší o 1,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) a hrubý dlh by klesol o 3,5 % HDP.

"Ficova vláda opakovane otvárala druhý pilier, menila v ňom pravidlá a očakávalo by sa, že peniaze z druhého piliera by jedna zodpovedná vláda využila či už na zníženie verejného dlhu, zníženie deficitu, alebo na zvýšenie dôchodkov. Nič z toho sa neudialo," podotkla podpredsedníčka strany Jana Kiššová. Podľa jej slov sú tak občania svedkami toho, ako vláda Roberta Fica "zabalila tieto peniaze do marketingových balíčkov".

Strana vyčíslila, že legislatívne zmeny mali trvalý pozitívny vplyv na príjmy verejnej správy, pričom v roku 2014 dosiahli úroveň o 745 miliónov eur vyššiu. "Pravda je tá, že zatiaľ najviac mala vláda v roku 2014 a rok 2015 rada neanalyzovala, ale tendencia bola stúpajúca," dodal Jurzyca. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť pri svojich výpočtoch na žiadosť poslancov nezohľadňovala zmeny v druhom pilieri, ktoré sa uskutočnili v tomto roku.