Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

SaS vyzve J. Počiatka, aby predložil správu o vyšetrovaní pádu mosta

Pohľad na stavbu zrútenej mostnej konštrukcie v Kurimanoch Foto: TASR/Oliver Ondráš

Richard Sulík si pritom nemyslí, že by mal šéf rezortu dopravy odstúpiť, ale mal by celú tragédiu poriadne prešetriť. Zároveň však odmieta snahy o zvýšenie cien za diaľnice pre toto nešťastie

Bratislava 16. novembra (TASR) - Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) by mal podľa opozičnej strany Sloboda a solidarita (SaS) vystúpiť v parlamente a predniesť správu o vyšetrovaní pádu mosta pri Kurimanoch.

Predseda SaS Richard Sulík chce k tomu Počiatka vyzvať listom. V prípade, že mu šéf rezortu dopravy nevyhovie, predloží takýto návrh na najbližšej schôdzi Národnej rady (NR) SR a požiada poslancov, aby ministra k takémuto kroku zaviazali.

"Od tragédie v Kurimanoch uplynuli už dva týždne. Jediné, čo odvtedy mohli ľudia vidieť, je vzájomné obviňovanie sa bývalého a súčasného ministra dopravy," zhodnotil Sulík. Namiesto takýchto vzájomných prestrelok by sa však podľa jeho slov mala celá vec riadne vyšetriť, nájsť vinník a urobiť všetko pre to, aby sa nič podobné v budúcnosti neopakovalo. Preto je podľa Sulíka dôležité, aby sa o nešťastí diskutovalo aj v parlamente, aby k tomu prebehla rozprava.

"Je tam niekoľko otvorených otázok, ktoré by mal minister zhrnúť," podotkol Sulík. Uvedomuje si, že zrejme nebude môcť predložiť všetky informácie, keďže vec je ešte predmetom vyšetrovania. "Nech predloží informácie alebo tú časť správy, ktorú predložiť vie," dodal.

Jednou z otázok, na ktorú by mal šéf rezortu dopravy odpovedať, je podľa Sulíka napríklad fakt, prečo bolo nutné tak skoro odstreliť časť mosta. "Chceme dúfať, že nebudú pokusy o rôzne manipulácie a zatajenia dôkazov," podotkol. Pretože most podľa jeho slov náhodou nespadol. Podľa SaS sa totiž na stavbe len začalo s nalievaním betónu a mohlo sa z neho naliať len desať či dvadsať percent.

Sulík si pritom nemyslí, že by mal šéf rezortu dopravy odstúpiť, ale mal by celú tragédiu poriadne prešetriť. Zároveň však odmieta snahy o zvýšenie cien za diaľnice pre toto nešťastie. "Aby toto slúžilo na predraženie cien diaľnic, to by bolo nehorázne," dodal. Nerozumie ani tomu, prečo sa spoločnosť Váhostav-SK ako líder konzorcia, ktoré malo úsek diaľnice stavať, k prípadu riadne nevyjadrila.