Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Saudi Aramco má za sebou úspešný debut na dlhopisovom trhu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koncern získal z historicky prvého predaja svojich dlhopisov 12 miliárd USD.

Rijád 10. apríla (TASR) - Najväčší ropný koncern na svete Saudi Aramco má za sebou úspešný debut na dlhopisovom trhu.

Koncern získal z historicky prvého predaja svojich dlhopisov 12 miliárd USD (10,64 miliardy eur). Celkový dopyt po dlhopisoch s rôznou dobou splatnosti (od 3 do 30 rokov) bol enormný, podľa agentúry Bloomberg ponuky prekonali 100 miliárd USD.

Vďaka vysokému záujmu si koncern mohol požičať na trhu lacnejšie než jeho vlastník Saudská Arábia, úročenie dlhopisov bolo totiž nižšie než úročenie dlhopisov krajiny.

Záujem investorov je tiež považovaný za test pre plánovaný vstup na burzu. Saudi Aramco prvotnú emisiu (IPO) akcií už niekoľkokrát odložilo. Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa naposledy vyjadril, že koncern nevstúpi na burzu pred koncom roka 2020.

Emisie dlhopisov Saudi Aramco sú súčasťou komplexného plánu, ktorý počíta s tým, že sa koncern aj celá krajina viac otvoria voči svetovým trhom. Saudská Arábia sa po vražde novinára Džamála Chášukdžího v Istanbule dostala pod paľbu kritiky. Vlani na jeseň americkí investori, šéfovia firiem a bánk húfne rušili svoju účasť na konferencii investorov, ktorá sa konala v Saudskej Arábii.

Koncern vlani zarobil 111,1 miliardy USD. Na porovnanie, celkový zisk veľkých ropných koncernov Chevron, ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell a Total dosiahol okolo 80 miliárd USD. Apple, ktorý bol dlhé roky považovaný za najziskovejšiu firmu na svete, vlani zarobil podstatne menej, konkrétne okolo 60 miliárd USD.