Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Saudská Arábia očakáva rast dopytu, cena Brentu vzrástla na 62,61 USD

Foto: TASR/AP

Ceny ropy vzrástli už druhý deň po sebe, keďže trhy naďalej reagujú na vyhlásenia Saudskej Arábie, že pokles cien komodity je len dočasný a rast ekonomík vo svete by mal zvýšiť dopyt po energiách.

New York 22. decembra (TASR) - Ceny ropy vzrástli už druhý deň po sebe, keďže trhy naďalej reagujú na vyhlásenia Saudskej Arábie, že pokles cien komodity je len dočasný a rast ekonomík vo svete by mal zvýšiť dopyt po energiách. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Od novembrového rozhodnutia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ponechať ťažobné kvóty na nezmenenej úrovni, klesli ceny komodity zhruba o 20 %. Krajiny OPEC sa totiž rozhodli nezmeniť kvóty napriek tomu, že v dôsledku vysokej produkcie v USA je na trhu ropy nadbytok. Podľa analytikov sa tak OPEC snaží udržať si svoj podiel na trhu a neumožniť jeho zvýšenie Spojeným štátom.

Podľa Spojených arabských emirátov by navyše mali krok smerom k zníženiu zásob na trhu urobiť aj krajiny mimo OPEC, ktorých produkcia je "nezodpovedne" vysoká. Saudský minister ropného priemyslu Ali al-Naimí však označil strmý prepad cien ropy v uplynulých týždňoch za "dočasný" a ich súčasné kolísanie za "normálne". Zároveň očakáva, že rast ekonomík začne naberať tempo najmä v rozvíjajúcich sa štátoch, čo povedie k oživeniu dopytu po energiách.

Cena ropy Brent s dodávkou vo februári vzrástla o 1,23 USD na 62,61 USD (50,99 eura) za barel (159 litrov). Neskôr sa mierne skorigovala a o 13.51 h singapurského času dosiahla 62,28 USD/barel. Na záver piatkového obchodovania (19.12.) sa zvýšila až o 3,6 %. Napriek tomu, od začiatku roka klesla cena Brentu o 44 % a za celý rok smeruje k najväčšiemu poklesu od roku 2008.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s februárovým kontraktom vzrástla v rámci elektronického obchodovania v New Yorku o 1,02 USD na 58,15 USD za barel. Na záver piatkového obchodovania sa cena WTI ešte s januárovým kontraktom (vypršal po piatkovej uzávierke) zvýšila o 2,41 USD a uzatvorila na úrovni 56,52 USD/barel.

(1 EUR = 1,2279 USD)