Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Saudská Arábia zvažuje, že predá časť akcií svojho ropného koncernu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Koncern Aramco patrí k rozhodujúcim hráčom na ropnom trhu.

New York/Rijád 8. januára (TASR) - Saudská Arábia, najväčší vývozca ropy na svete, uvažuje o predaji podielu vo svojom ropnom koncerne Aramco. Ten kontroluje viac než desatinu svetového trhu s ropou. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Ako v rozhovore pre britský týždenník The Economist uviedol podpredseda vlády a zástupca korunného princa Saudskej Arábie Mohammed bin Salmán, predaj by sa mohol uskutočniť prostredníctvom uvedenia akcií na burzu. Konečné rozhodnutie by malo padnúť v najbližších mesiacoch, povedal Salmán bez uvedenia ďalších podrobností. Ako však dodal, takýto krok by bol podľa neho správnym riešením a bol by v záujme saudskoarabského trhu, ako aj firmy Aramco.

Koncern Aramco patrí k rozhodujúcim hráčom na ropnom trhu a jeho investičné rozhodnutia majú potenciál zahýbať cenami ropy a ovplyvniť ekonomiky po celom svete. Aramco kontroluje ropné rezervy v objeme vyše 261 miliárd barelov (1 barel = 159 litrov). To je zhruba 10-krát viac ako v prípade amerického koncernu Exxon Mobil, ktorý je najväčšou svetovou verejne obchodovanou ropnou firmou. Trhová hodnota Exxon Mobil predstavuje 319 miliárd USD (293,52 miliardy eur).

Čo sa týka produkcie, firma Aramco vyťažila v decembri 10,25 milióna barelov denne. Na porovnanie, ruský Rosnefť produkuje denne cez 5 miliónov barelov a Exxon Mobil okolo 4 milióny barelov/deň.

Otvorenie sa firmy Aramco investorom by znamenalo zatiaľ najvýznamnejšiu zmenu Saudskej Arábie v jej ekonomickej politike od 70. rokov minulého storočia, keď vláda spustila proces znárodňovania. Zástupca korunného princa prirovnal najnovšie plány k zmenám, ktoré odštartovala Margaret Tchatcherová v britskej ekonomike v 80. rokoch 20. storočia.

Čo sa týka plánovaného uvedenia akcií na burzu, podľa The Economist by sa v prvom slede mohlo na burze v Rijáde ponúknuť 5 % spoločnosti a ďalšie akcie by sa predali neskôr. Saudská Arábia by si však ponechala v spoločnosti kontrolný podiel.

V dôsledku dlhodobého poklesu cien ropy, od ktorej je ekonomika Saudskej Arábie vysoko závislá, sa Rijád rozhodol pre reformy s cieľom znížiť závislosť od ropného sektora. Predaj podielu v spoločnosti Aramco by pomohol podporiť štátny rozpočet, aj keď podľa Salmána má saudskoarabská ekonomika od krízy stále veľmi ďaleko.