Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Saudská Arábia sa nechystá znížiť ťažbu ropy

Ilustračné foto, ropa Brent. Foto: TASR/AP

V apríli produkuje v priemere okolo 10 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, uviedol v Soule saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Soul 20. apríla (TASR) - Saudská Arábia sa zatiaľ nechystá znížiť produkciu. V apríli produkuje v priemere okolo 10 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, uviedol v Soule saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi. Informovala o tom agentúra Reuters.

To znamená, že produkcia sa pohybuje v blízkosti rekordu 10,3 milióna barelov denne zaznamenaného v marci. Cena ropy Brent po zverejnení tejto správy mierne oslabila a klesla pod úroveň 64 USD (59,18 eura) za barel.

"Vždy som hovoril, že našim zákazníkom dáme radi to, čo chcú,"
povedal al-Naimi. "Teraz požadujú 10 miliónov barelov denne." Al-Naimi sa v Soule zúčastňuje na stretnutí predstavenstva štátneho ropného koncernu Saudi Aramco.

Ceny čierneho zlata sa na svetovom trhu už niekoľko mesiacov pohybujú nízko, zatiaľ čo zásoby ropy lámu rekordy. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) napriek tomu na svojom poslednom zasadnutí v novembri 2014 odmietla znížiť produkciu. Experti tvrdia, že kartel chce prostredníctvom nízkych cien dosiahnuť obmedzenie ťažby v USA a zvýšiť svoj podiel na trhu.

(1 EUR = 1,0814 USD)