Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Saudská Arábia, SAE a Kuvajt poskytnú Jordánsku pomoc 2,5 mld. USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Balík pomoci je rozložený na päť rokov, podobne, ako v prípade predchádzajúcej 5-ročnej finančnej pomoci dohodnutej pre Jordánsko v roku 2011.

Rijád 11. júna (TASR) - Tri štáty Perzského zálivu prisľúbili Jordánsku finančnú pomoc s cieľom stabilizovať situáciu v krajine, ktorá čelí najväčším protestom za posledné roky. Dôvodom sú úsporné plány vlády, ktorých súčasťou je aj zvyšovanie daní.

Saudská Arábia, Kuvajt a Spojené arabské emiráty (SAE) prisľúbili v pondelok Jordánsku pomoc vo výške 2,5 miliardy USD (2,13 miliardy eur). Balík pomoci je rozložený na päť rokov, podobne, ako v prípade predchádzajúcej 5-ročnej finančnej pomoci dohodnutej pre Jordánsko v roku 2011. Arabské štáty očakávajú, že finančná podpora umožní Jordánsku pripraviť nový úsporný plán, ktorý nespokojné obyvateľstvo prijme a ktorý bude stačiť aj medzinárodným veriteľom.

Jordánsko už v decembri 2011 získalo finančnú pomoc rovnako vo výške 2,5 miliardy USD, vtedy od Rady pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC) sídliacej v Saudskej Arábii. Okrem Jordánska GCC prisľúbila pomoc aj Maroku, rovnako vo výške 2,5 miliardy USD.

Platnosť vtedajšej pomoci vypršala minulý rok a celá GCC, ktorá má šesť členov, o novej pomoci pre Jordánsko zatiaľ nerozhodla, keďže v súčasnosti je Rada rozdelená v dôsledku krízy okolo Kataru. Na ten uvalili niektoré arabské štáty na čele so Saudskou Arábiou a SAE obchodnú a dopravnú blokádu pre údajnú podporu terorizmu, čo Katar odmieta. Jordánsko zatiaľ dostáva vyše 1 miliardy USD ročne od USA, okrem toho pomoc z Európy a od niektorých ďalších vlád.

Protesty v Jordánsku viedli minulý týždeň k odstúpeniu premiéra Háního Mulkího, ktorého nahradil ekonóm Umar Razzáz. Ten krátko po nástupe do funkcie vyhlásil, že kontroverzný návrh zákona o dani z príjmov stiahne.

(1 EUR = 1,1754 USD)