Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Saudskoarabská spoločnosť Kingdom Holding sa vrátila k zisku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak len pár hodín po tom, ako protikorupčný orgán v Saudskej Arábii jej vlastníka, princa Alwalída bin Talála, zatkol spolu s ďalšími princami a ministrami

Dubaj 5. novembra (TASR) - Saudskoarabská investičná spoločnosť Kingdom Holding zverejnila návrat k zisku. Urobila to len pár hodín po tom, ako protikorupčný orgán v Saudskej Arábii jej vlastníka, princa Alwalída bin Talála, zatkol spolu s ďalšími princami a ministrami. V reakcii na tieto informácie sa cena akcií spoločnosti prepadla takmer o 10 %.

Kingdom Holding, v ktorom jeden z najbohatších ľudí sveta, princ Alwalíd bin Talál kontroluje 95-% podiel a do ktorého portfólia patria aj akcie veľkých medzinárodných spoločností ako Twitter, hotelové siete Accor Hotels či Four Seasons alebo banka Citigroup, dosiahol v období od júla do konca septembra zisk 247,5 milióna rialov (v prepočte okolo 66 miliónov USD - 56,62 milióna eur). V rovnakom období minulého roka zaznamenala spoločnosť stratu 355 miliónov rialov.

Kingdom Holding pôvodne zverejnil za 3. kvartál minulého roka zisk 179,9 milióna rialov, údaje však upravil po tom, ako tento rok, podobne ako iné saudskoarabské firmy, prešiel na medzinárodné účtovné štandardy. Tržby vzrástli o 76 % na 550 miliónov rialov.

Podľa arabskej televízie al-Arabíja princa Alwalída bin Talála zatkol v sobotu (4.11.) nový protikorupčný orgán v krajine, na čele ktorého stojí saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Miliardára zatkli spolu s ďalšími 10 princami, štyrmi súčasnými a viacerými bývalými ministrami. V reakcii na to sa cena akcií Kingdom Holding na začiatku obchodovania v Rijáde znížila o 9,9 %. Obchodovanie uzatvorila poklesom o 7,6 %.