Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SAV odpovie na spoločenské výzvy projektom Sociálnej analýzy Slovenska

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Koordinátorom projektu je bývalý minister školstva Juraj Draxler.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) odpovie na aktuálne spoločenské výzvy projektom Sociálnej analýzy Slovenska. Štúdia bude mapovať nedôveru občanov k tradičným demokratickým inštitúciám a mechanizmom, vzťah k masmédiám, ale aj správanie sa ľudí v digitálnom prostredí. Zároveň si bude všímať spôsoby argumentácie používané pri diskusii o verejných otázkach. Koordinátorom projektu je bývalý minister školstva Juraj Draxler.

„Pôjde o interdisciplinárnu aktivitu, ktorá bude kombinovať prístupy známe zo sociológie, experimentálnej psychológie, ale napríklad i filozofie jazyka či antropológie,“ uviedol Draxler. Podľa jeho slov, nielen u nás rastie nedôvera k tradičným médiám a silnejú neracionálne formy vysvetľovania sveta. "Chceme zmapovať meniacu sa diskusiu a presnejšie pochopiť, čo sa u nás a vo zvyšku západného sveta deje,“ dodal s tým, že na výskum použije rôzne analytické nástroje - od prieskumov verejnej mienky až po analýzu diskusií na digitálnych platformách.

Draxler vedie Inštitút strategických analýz, ktorý predsedníctvo SAV zriadilo v novembri 2016. Úlohou inštitútu je koordinovať projekty, ktoré odpovedajú na naliehavé spoločenské výzvy a ktoré si vyžadujú interdisciplinárnu spoluprácu vedcov z viacerých vedných oborov. Samotné výskumné aktivity zrealizujú akademici z rôznych ústavov SAV, s prispením odborníkov z externého prostredia.

„Sociálna analýza Slovenska bude akousi vlajkovou loďou inštitútu, ale nepôjde o jediný projekt. Okrem iného sa budeme snažiť prispievať aj k vyhľadávaniu finančných zdrojov pre aktivity akadémie,“ dodal Draxler.

Akadémia by podľa jej predsedu Pavla Šajgalíka mala využiť vedecké poznatky jednotlivých ústavov pre kvalifikované odpovede na otázky spoločnosti. "Je to priorita SAV vo vzťahu k obyvateľom Slovenska. Toto sa od príchodu exministra na pôdu SAV deje a mňa nesmierne teší, že Juraj Draxler posilnil náš vedecký tím,“ uviedol Šajgalík.

Draxler po štúdiách v Nemecku a Veľkej Británii pracoval v bruselskom Centre pre európske politické štúdie. Je autorom a spoluautorom niekoľkých správ pre Európsku komisiu. Neskôr prednášal na vysokých školách v Prahe, po návrate na Slovensko bol v rokoch 2014 až 2016 najprv štátnym tajomníkom a potom ministrom školstva.

TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.