Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

SBA: Chýbajúca podpora technológií bráni efektivite pri bioodpadov

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Príkladom v oblasti nakladania s bioodpadmi by pre nás podľa asociácie mohlo byť Taliansko, ktoré sa stalo jedným z lídrov v recyklácii v rámci EÚ.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Biologicky rozložiteľný odpad dokážu spracovať nielen kompostárne, ale aj bioplynové stanice. Takéto zhodnotenie odpadu prináša okrem produkcie bioplynu aj zníženie emisií metánu do ovzdušia, upozornila Slovenská bioplynová asociácia (SBA). Investície spojené s prechodom na spracovanie odpadu by podľa nej mohli byť podporené napríklad z eurofondov.

"Na spracovanie bioodpadu z domácností, reštaurácií alebo supermarketov v bioplynových staniciach je potrebná technológia, ktorá umožňuje hygienizáciu, drvenie, odbaľovanie alebo inú úpravu pred vstupom do zariadenia," upozornil generálny sekretár bioplynovej asociácie Dávid Kančo. V súčasnosti túto technológiou vlastní len niekoľko bioplynových staníc, keďže pôvodne boli zamerané na spracovanie materiálu z poľnohospodárskej výroby. S postupnou transformáciou na produkciu biometánu, ktorá je v súlade s plánom Európskej únie zabezpečiť trvalo udržateľnú a cenovo dostupnú energiu, rastie aj potreba zmeny vstupnej suroviny z čisto poľnohospodárskej na väčší podiel kuchynského bioodpadu.

Príkladom v oblasti nakladania s bioodpadmi by pre nás podľa asociácie mohlo byť Taliansko, ktoré sa stalo jedným z lídrov v recyklácii v rámci EÚ. V priemere dokážu zrecyklovať takmer 52 % bioodpadu, v niektorých regiónoch je to až 80 %. Podarilo sa im to aj vďaka inovácii technologických riešení. Na Slovensku v súčasnosti dokážeme zrecyklovať menej ako polovicu odpadu. "Taliansko využíva na budovanie zariadení systém štátnej podpory. U nás by sa táto podpora mohla uplatniť prostredníctvom pripravovaného Operačného programu Slovensko," navrhol Kančo.

Asociácia upozornila, že podľa pravidelných analýz odpadov by sa až 80 % odpadu v nádobách na zmesový komunálny odpad dalo znova vytriediť. Ide o plasty, sklo, ale vo veľkej miere najmä biologicky rozložiteľný odpad. Zvýšená miera spracovania biologického odpadu z domácností, reštaurácií, ale aj supermarketov v bioplynových staniciach zabezpečí ich efektívne zhodnotenie vo forme tepla, energie alebo biometánu - udržateľnej náhrady za fosílny zemný plyn.