Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

W. SCHÄUBLE: Kríza v eurozóne už nie je hrozbou pre globálnu ekonomiku

Wolfgang Schäuble Foto: TASR/AP

Pred rokovaním G7 sa však zniesla priama i nepriama kritika na hospodárske opatrenia japonskej vlády a menovú politiku centrálnej banky krajiny.

Londýn/Brusel 13. mája (TASR) - Piatkové a sobotné (10. a 11.5.) stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G7 v Británii vo vidieckom sídle Hartwell House v grófstve Buckinghamshire prinieslo podľa DPA dva hlavné závery. Skupina hospodársky, finančne a politicky najsilnejších štátov sveta je za spoločný postup proti daňovým únikom do daňových rajov a súčasne posilnila svoju zhodu v tom, že nedopustí, aby prepukla menová kríza medzi nimi. To je kľúčový predpoklad stabilizácie a rozvoja globálnej ekonomiky.

Z rokovania podľa nemeckého spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho vyplynulo, že "neistota v eurozóne už nepredstavuje pre svetového hospodárstvo hlavné riziko".

Pred rokovaním G7 sa však zniesla priama i nepriama kritika na hospodárske opatrenia japonskej vlády a menovú politiku centrálnej banky krajiny. Po tom, ako japonský jen výrazne oslabil a jeho kurz prelomil hranicu 100 jenov za americký dolár, sa začalo otvorene hovoriť o menovej vojne. Menovú politiku Japonska kritizoval vo štvrtok (9.5.) aj nový americký minister financií Jacob Lew.

Podľa Schäubleho sa o tomto probléme bude ešte hovoriť, hoci japonská delegácia vysvetlila peňažno-politické a fiškálne opatrenia "precízne".

Ministri financií EÚ sa už v utorok (14.5.) majú zaoberať na svojom stretnutí so sprísnením opatrení proti daňovým únikom z ich krajín. Zrejme sa dohodnú na mandáte pre rokovania s tretími krajinami, medzi ktoré patria Švajčiarsko či Monako. Tieto dôležité finančné centrá sa majú dôsledne zapojiť do tohto medzinárodného úsilia. Už päť rokov sa plánuje realizácia tohto opatrenia, ale ešte stále sa nestalo skutočnosťou. V EÚ v tejto oblasti vybočujú jej členovia Luxembursko a Rakúsko.

Britský minister financií George Osborne vyzval na celosvetový boj proti daňovým únikom a proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.

Viaceré územia, ktoré sa pokladajú za daňové oázy, sú však úzko spojené s Britániou alebo sú priamo podriadené britskej korune. Ide o ostrovy Jersey a Guernsey v Lamanšskom kanáli, v Karibiku Britské Panenské ostrovy či Kajmanské ostrovy. Schäuble sa nepriamo postavil proti obvineniam, že Londýn sa zapája do boja proti daňovým rajom len slovne. Spolkový minister povedal, že ide o to, aby sa v budúcnosti umožnila medzi krajinami automatická výmena informácií o daňových prevodoch. Aby ich údaje neposkytovali len na vyžiadanie vlády druhého štátu. Takáto menej progresívna dohoda sa dosiahla medzi Nemeckom a Švajčiarskom v roku 2010. Minister tiež potvrdil, že veľké množstvo údajov o finančných transakciách v rozsahu 400 gigabitov, ktoré sa vyhodnotili v Británii, Austrálii a v Spojených štátoch, má teraz k dispozícii aj Nemecko. Spolková vláda ich sprístupní spolkovým krajinám a tam dôjde k ich vyhodnoteniu.