Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Schodok gréckeho bežného účtu sa v závere minulého roka znížil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Za celý rok 2023 dosiahlo Grécko schodok bežného účtu platobnej bilancie na úrovni 14,1 miliardy eur.

Atény 20. februára (TASR) - Bežný účet platobnej bilancie Grécka bol v schodku aj v poslednom mesiaci minulého roka, rozsah deficitu sa však znížil. Schodok klesol najmä po znížení deficitu v oblasti obchodu s tovarom a po prudkom zvýšení prebytku na účte sekundárnych príjmov. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje gréckej centrálnej banky.

Schodok bežného účtu platobnej bilancie Grécka dosiahol v decembri 2,2 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka tak klesol o 0,5 miliardy eur.

Zlepšila sa situácia v obchode s tovarom. Obchod s tovarom bol aj naďalej v deficite, ten sa však medziročne znížil o vyše 200 miliónov na 2,75 miliardy eur. Navyše, vzrástol prebytok v bilancii služieb, aj keď iba mierne. V decembri 2022 dosiahol 0,3 miliardy eur, v decembri minulého roka predstavoval 0,4 miliardy eur.

Deficit na účte primárnych príjmov sa výrazne zvýšil, na druhej strane, prudko vzrástol prebytok na účte sekundárnych príjmov. Schodok na účte primárnych príjmov vzrástol medziročne z 82,6 milióna na 605 miliónov eur. Prebytok na účte sekundárnych príjmov predstavoval vlani v decembri 680,5 milióna eur, zatiaľ čo pred rokom dosiahol 6,5 milióna eur.

Za celý rok 2023 dosiahlo Grécko schodok bežného účtu platobnej bilancie na úrovni 14,1 miliardy eur. Oproti roku 2022 sa tak deficit prudko znížil, keď za daný rok dosiahol 21,2 miliardy eur.