Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Schodok minuloročného rozpočtu vykryjú Levice z rezervného fondu

Erb mesta Levice Foto: Heraldický register

Z bežných príjmov mesta tvorili vlani najväčšiu, 63-percentnú časť, daňové výnosy, 28-percentný podiel tvorili príjmy z grantov a transferov a deväťpercentnú časť nedaňové príjmy.

Levice 30. apríla (TASR) – Mesto Levice hospodárilo vlani so sumou 26.042.291 eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta, ktorý v týchto dňoch zverejnil magistrát. V rámci bežného rozpočtu sa levickej radnici podarilo v roku 2015 vytvoriť prebytok vo výške 1.222.057,72 eura, v kapitálovom rozpočte však mestu zostal schodok 1.454.220,65 eura. Aj napriek tomu však môže radnica hospodárenie v minulom roku uzavrieť ako prebytkové, pretože jej na účtoch zostali príjmy z finančných operácií v sume takmer tri milióny eur. Tie budú presunuté do rezervného fondu, z ktorého bude vykrytý aj schodok rozpočtu.

Ako uviedol hlavný kontrolór mesta Igor Varga, po tom, ako sa k zostatku v rezervnom fonde pripočíta prebytok z finančných operácií, bude mať radnica k dispozícii viac ako šesť miliónov eur. Po vykrytí schodku rozpočtu zostane v rezervnom fonde mesta viac ako 4,5 milióna eur.

Z bežných príjmov mesta tvorili vlani najväčšiu, 63-percentnú časť, daňové výnosy, 28-percentný podiel tvorili príjmy z grantov a transferov a deväťpercentnú časť nedaňové príjmy. Pod pozitívne hospodárenie mesta v roku 2015 sa okrem iného podpísal aj väčší výnos z podielových daní, ktorý bol oproti roku 2104 vyšší o 983.387 eur. Viac príjmov sa radnici podarilo získať aj pri dani z nehnuteľností. Pod vyššie plnenie tejto časti rozpočtu sa podľa magistrátu podpísali aj úhrady nedoplatkov za minulé roky vo výške takmer 100.000 eur. Celkovo bola v roku 2015 na dani z nehnuteľností vyrubená v Leviciach suma viac ako 2,7 milióna eur. Počet nedoplatkov sa podarilo znížiť aj v prípade dani za psa, z ktorej radnica získala takmer 40.000 eur. Viac ako 100.000 eur zarobilo mesto aj na užívaní verejného priestranstva počas jarmokov a vianočných trhov.