Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Schválenie reformy španielskeho bankového sektora sa odkladá o týždeň

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Experti EK, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu prišli v piatok do Madridu, aby sa oboznámili aj s navrhnutými úpravami zákonov.

Madrid 25. augusta (TASR) - Schválenie reformy španielskeho bankového sektora, o ktorom mala vláda v Madride rozhodnúť v piatok (24.8.), sa odkladá o týždeň.

Európska komisia (EK) požiadala španielsky kabinet, aby s rozhodnutím počkal, aby jej experti mohli preštudovať vládny dekrét o reforme. Novinárov o tom informovala podpredsedníčka vlády Soraya Sáenz de Santamaría.

Dekrétom sa majú uviesť španielske zákony do súladu s podmienkami, ktorých splnenie EK žiada, aby sa pre bankový sektor mohla uvoľniť pomoc 100 miliárd eur.

Experti EK, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) prišli v piatok do Madridu, aby sa oboznámili aj s navrhnutými úpravami zákonov. Mali by sa zaujímať predovšetkým o určité aspekty vytvorenia konsolidačnej banky (bad bank). Do nej sa sústredia všetky nedobytné úvery, ktoré boli poskytnuté na nehnuteľnosti.

Banková reforma by mala poskytnúť viac práv aj štátnemu bankovému dohľadu, aby mohol zasahovať do činnosti ústavov, ktoré potrebujú hoci len nízku finančnú pomoc alebo zásadnú reštrukturalizáciu, prípadne ich stav je taký, že budú musieť zaniknúť. Do konca roka budú musieť banky krajiny zvýšiť podiel vlastného kapitálu z ôsmich na deväť percent. Rozhodnutie sa však vzťahuje len na päť najväčších úverových ústavov - Santander, BBVA, CaixaBank, BFA-Bankia a Banco Popular.