Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Schválili zníženie štátnych finančných aktív z dôvodu nevymožiteľnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

MF SR dodalo, že od roku 2019 viackrát zaznela počas metodických misií požiadavka Eurostatu na úpravu vykazovania predmetných pohľadávok štátu.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Vláda v utorok schválila návrh Ministerstva financií (MF) SR na zníženie štátnych finančných aktív z dôvodu nevymožiteľnosti niektorých pohľadávok štátu.

"Predmetom predkladaného návrhu sú pohľadávky, respektíve časť pohľadávok SR voči zahraničiu, ktoré sú po lehote splatnosti, a z rokovaní s dlžníckym štátom je zrejmé, že tento ich nesplní alebo nemôže splniť. Predmetom predkladaného materiálu sú aj pohľadávky voči právnickým osobám (podnikom), ktoré vznikli z realizácie barterových operácií," spresnil rezort financií.

MF SR navrhuje zníženie štátnych finančných aktív v celkovej sume 59,53 milióna eur, vtom s negatívnym vplyvom na deficit verejných financií v roku 2021 podľa metodiky ESA 2010 v sume 23,91 milióna eur z dôvodu nevymožiteľnosti pohľadávok.

Pohľadávky sa podľa MF evidujú voči nástupníckym krajinám bývalej Juhoslávie, voči dvom slovinským podnikom Smelt International, Ljubljana a Kovintrade, Celje z 90. rokov, ako aj voči Unicoop, s. r. o., Praha, ktorá evidovala barterové operácie s Čínskou ľudovou republikou.

SR sa podľa rezortu financií stala po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) vlastníkom jednej tretiny pohľadávok voči zahraničiu, ktoré vznikli voči iným štátom v nadväznosti na medzinárodné dohody a voči právnickým osobám v rámci realizovaných deblokácií alebo barterových obchodov z čias bývalej ČSFR. Tieto pohľadávky sú súčasťou štátnych finančných aktív v správe MF SR. Postup pri správe a vymáhaní týchto pohľadávok podlieha osobitnému režimu.

MF SR dodalo, že od roku 2019 viackrát zaznela počas metodických misií požiadavka Eurostatu na úpravu vykazovania predmetných pohľadávok štátu. V súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy možno štátne finančné aktíva znížiť len na základe rozhodnutia vlády SR.