Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Frešo upozornil na možné spojenie schránkovej firmy a Beblavého

Na archívnych snímkach zľava Pavol Frešo a Miroslav Beblavý Foto: TASR/Michal Svítok, Martin Baumann

Predseda SDKÚ-DS poukázal na firmu Palma, v ktorej vlastnil v minulosti podiel aj v súčasnosti nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Bratislava 19. februára (TASR) – Politické strany na Slovensku by mali podľa opozičnej SDKÚ-DS spolupracovať na vyčistení politiky od schránkových firiem. "Málokto môže povedať, že s tým nemá nič spoločné. Je to fenomén, ktorý obchádza celú spoločnosť," myslí si predseda strany Pavol Frešo.

Dôvody pre existenciu schránkových firiem sú podľa neho dva. "Zatajenie skutočného vlastníka a obídenie daňových povinností, prípadne kombinácia obidvoch," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Jeho strana navrhuje, aby obchodný register zverejňoval všetkých vlastníkov, ktorí majú aspoň 5 % akcií, a to aj spätne. Pokiaľ je akcionár zahraničný a nechce odhaliť svoje skutočné vlastníctvo, navrhuje zaviesť zrážkovú daň, ktorá môže dosahovať až 30 %.

Frešo pritom poukázal na príklad firmy Palma, v ktorej vlastnil v minulosti podiel aj v súčasnosti nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Spoločnosť Palma Tumys vznikla v roku 1991 a bola privatizovaná za vlády Vladimíra Mečiara. "Rodina Beblavých sa nebráni prihlásiť sa k vlastníctvu časti spoločnosti Palmy Tumys," povedal Frešo. Spoločnosť mal vlastniť Ivan Beblavý, otec poslanca Beblavého, ktorý tiež vlastnil akcie spoločnosti. Tých sa neskôr zbavil. V roku 2008 vznikla Palma Group.

"Podľa súčasných slovenských zákonov o vlastníckom pozadí spoločnosti Palma Group nevieme nič," upozornil Frešo. V roku 2012 vznikla Palma, a.s., ktorú pôvodne vlastnila Palma Group, no jej výlučným vlastníkom bola neskôr schránka na Cypre. Vlastníctvo neskôr prešlo na slovenskú a napokon na českú firmu, ktorej spoluvlastníci sú z Cypru, Belize, Spojených arabských emirátov a Panenských ostrovov.

SDKÚ nemá priamy dôkaz o prepojení Beblavého so schránkovou firmou. "V roku 2008 sa Beblavý akcií vzdal, my sa môžeme spoliehať len na jeho vyhlásenie, že tie akcie predal," dodal Frešo.

Beblavý v reakcii upozornil na fakt, že ako fyzická osoba vlastnil menej ako 0,5 % akcií Palma Tumys, ktoré uvádzal aj vo svojom majetkovom priznaní. "So súčasnou štruktúrou podniku nemám nič spoločné. Nikdy som nevlastnil ani nevlastním žiadnu schránkovú firmu," zdôraznil.

V rokoch 2007 a 2008 predali podľa neho dovtedajší akcionári spoločnosti Palma Tumys svoje akcie finančnej skupine Slavia Capital. O tejto transakcii aj o ďalšom pôsobení Slavie Capital v Palme opakovane informovali médiá. "Za riadenie firmy, vrátane jej vlastníckej štruktúry, zodpovedajú noví majitelia," dodal Beblavý.