Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SDKÚ-DS: Myšlienka spoločného ministra financií eurozóny je zlá

Na snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ak by sa myšlienka vzniku pozície euroministra financií podľa strany pretavila v skutočnosť, malo by to negatívny dosah na našu ekonomiku.

Bratislava 28. júla (TASR) - Myšlienka, aby eurozóna mala spoločného ministra financií, je zlá. Nevyrieši to základné problémy krajín platiacich eurom. Navyše, vytvorí sa predpoklad na harmonizáciu daní a stieranie konkurenčných výhod. Presvedčená je o tom strana SDKÚ-DS.

"Eurozóna má pre svojich členov jasné pravidlá. V minulosti ich viaceré vlády porušovali. Teraz je čas, keď nepotrebujeme viac byrokracie, ale viac rešpektu voči tým, ktorí pravidlá vždy dodržiavali. A to je presne príklad Slovenska," uviedol v správe pre médiá predseda strany Pavol Frešo. Podľa jeho slov aj veľké krajiny si v tomto smere môžu zobrať príklad v dodržiavaní pravidiel od malých krajín, medzi ktoré patrí aj Slovensko.

Strana zároveň uviedla, že vstup každého štátu do eurozóny bol podmienený maximálnou výškou deficitu, verejného dlhu či inflácie. Podľa SDKÚ-DS však pre niektoré krajiny po prijatí eura akoby tieto kritériá prestali platiť. To je dôvod, pre ktorý sa eurozóna dostala do problémov a členské krajiny boli prinútené zachraňovať niektoré štáty. Strana je preto presvedčená, že prvým krokom, ktorý musí eurozóna žiadať od svojich členov, je bezpodmienečné dodržiavanie pravidiel. Bez ohľadu na to, či ide o malú, alebo veľkú krajinu a akú úlohu zohráva v politike Európskej únie.

"Ak by sa myšlienka vzniku pozície euroministra financií pretavila v skutočnosť, malo by to negatívny dosah na našu ekonomiku. Už dnes silnejú snahy na harmonizáciu daní. Vytvorením tohto postu by sa táto zlá myšlienka priblížila k realite a Slovensko by prišlo o možnosť konkurenčnej výhody," dodal predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.