Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

SDKÚ-DS navrhuje 20 opatrení na pomoc živnostníkov

Na archívnej snímke predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa strany by nimi mohli ročne ušetriť 15.706 eur.

Bratislava 8. februára (TASR) – Zrušenie kontrolného výkazu dane z pridanej hodnoty (DPH), zavedenie paušálnej dane do konkrétneho obratu či zníženie prebujnenej administratívy – to sú niektoré z 20 opatrení, ktoré navrhuje opozičná SDKÚ-DS na pomoc živnostníkom. Podľa strany by nimi mohli ročne ušetriť 15.706 eur.

"Všetky tieto opatrenia nestoja štát peniaze, naopak, štátu peniaze prinášajú," konštatoval predseda strany Pavol Frešo na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Živnostníci sú totiž podľa SDKÚ-DS piliermi ekonomiky a peniaze, ktoré by opatreniami ušetrili, by sa znovu do ekonomiky vrátili.

Napriek tomu sú však živnostníkom podľa strany počas súčasnej vlády Roberta Fica (Smer-SD) hádzané polená pod nohy. Napríklad každoročne sa zvyšujú živnostníkom odvody. "Narástli zo 160 na 202 eur za štyri roky Ficovej vlády, čo je 26-% nárast," vyčíslil ekonomický expert SDKÚ-DS Milan Roman. Zároveň podľa jeho slov klesol počet živnostníkov. "Podľa údajov Sociálnej poisťovne takisto o 26 %," doplnil Roman.


SDKÚ-DS tak okrem iného navrhuje, aby sa zrušila pre živnostníkov povinnosť písať knihu jázd. Vďaka tomu by podľa strany živnostníci ušetrili čas, počas ktorého by mohli zarobiť 2400 eur. "Kniha jázd je dnes zbytočná administratívna záťaž pre každého, kto má živnostenský list," dodal Roman. Ďalším opatrením je zrušenie kontrolného výkazu DPH, čím by mohol živnostník ušetriť čas či mzdu účtovníčky vo výške 240 eur.

Strana navrhuje tiež zavedenie takzvanej paušálnej dane. Znamenalo by to návrat k tomu, čo už aj v minulosti fungovalo. Podľa SDKÚ-DS existujú totiž živnosti, ktoré sú odborné a živnostníci nie sú takí dobrí v účtovníctve. Takže by sa pre živnostníkov do určitého obratu zaviedla paušálna daň. "Zaplatia jednu sumu na začiatku roka a celý rok sa už o účtovníctvo nemusia starať," opísal Roman. Tým by mohli živnostníci podľa jeho slov ročne ušetriť 1200 eur.

Medzi ďalšie opatrenia navrhované stranou patrí napríklad zrušenie progresívnych registračných poplatkov za prihlásenie auta a zavedenie jednotnej sadzby 33 eur, zrušenie zdravotného odvodu z dividend, zrušenie daňových licencií či prijatie jednoduchšieho občianskeho zákonníka.

Medzi ďalšie navrhované opatrenia patrí napríklad zrušenie progresívnych registračných poplatkov za prihlásenie auta a zavedenie jednotnej sadzby 33 eur, zrušenie zdravotného odvodu z dividend, zrušenie daňových licencií či prijatie jednoduchšieho občianskeho zákonníka.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR však zásadne nesúhlasí s vyjadreniami SDKÚ–DS v súvislosti so živnostníkmi. "Len s veľkou nevôľou sa nechávame vťahovať do predvolebnej rétoriky množstva opozičných subjektov, ktorá v teoretickej kampaňovej rovine evidentne 'znesie všetko'," uviedol hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Pri tejto téme je podľa jeho slov zarážajúca najmä absolútna nekonzistencia postoja časti opozície, ktorá vždy rada hovorí o zodpovednosti občanov za ich dôchodky a iné mimoriadne dôležité krytia systému sociálneho poistenia. "Ale keď sa prihovoria živnostníkom, tak im sľubujú, že ich o všetku ochranu v ich záujme pripravia. Je to rýdzi a dlhodobý populizmus," dodal Stuška.

Zdôraznil zároveň, že pri zvyšovaní odvodov došlo už v polovici júna 2012 k historickej dohode vlády a zástupcov organizácií živnostníkov. "Aj samotní predstavitelia živnostníkov pomenovali túto dohodu ako víťazstvo zdravého rozumu, kde nikto nie je ani víťaz ani porazený," opísal hovorca.

Všetky zmeny sa teda podľa jeho slov urobili po dohode so zástupcami živnostníkov, ktorí potvrdili ich nevyhnutnosť. Len vďaka tomu, dodáva ministerstvo práce, že živnostníci pristali na zmeny v odvodoch v roku 2012, mohli byť minulý rok zahrnutí do ponuky minimálneho dôchodku. Bez toho by to bolo nespravodlivé a preto nereálne.

"Dôležitou pomocou živnostníkom však boli aj kroky vlády, ktoré pomohli zvýšeniu príjmovej úrovne ľudí, ktorá posilnila spotrebu domácností," vymenoval tiež Stuška. To je podľa neho kľúčovým ekonomickým problémom drobného podnikania na Slovenku, lebo určuje mieru dopytu po tovaroch a službách, ktoré živnostníci ponúkajú.

"Napokon, vyhodnotenie podporných projektov a opatrení ministerstva v politike zamestnanosti je, že drvivá väčšina podporených subjektov boli za štyri roky práve drobní podnikatelia a živnostníci," dodal. Tí si tak podľa Stušku mohli výrazne pomôcť a reštartovať svoje aktivity po krízovom období dopytu.