Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SDKÚ-DS navrhuje zrušiť daňové licencie na Slovensku

Na archívnej snímke Pavol Frešo (vľavo) a Ľudovít Kaník. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ich zavedenie totiž malo za následok to, že zaniklo 9000 firiem a 40.000 živností. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii predseda strany Pavol Frešo.

Bratislava 5. mája (TASR) - Opozičná strana SDKÚ-DS navrhuje zrušiť daňové licencie. Ich zavedenie totiž malo za následok to, že zaniklo 9000 firiem a 40.000 živností. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii predseda strany Pavol Frešo. "Žiadame od vlády zrušenie stále existujúcej daňovej licencie a jej započítanie firmám, ktoré v nasledujúcich troch rokoch vykážu daňový zisk," povedal Frešo.

Podľa SDKÚ-DS daňové licencie ničia malé firmy a živnostníkov. Frešo uviedol, že podnikatelia ich musia platiť bez ohľadu na to, či skončila ich firma na nule, v strate, alebo vôbec nemala príjem. "Daňové licencie boli odôvodňované tým, že štát chce vyčistiť trh od mŕtvych firiem a chce zaplniť jednorazovo štátny rozpočet, lebo nemá peniaze," priblížil predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman. Ukázalo sa však, že sú likvidačné najmä pre malých a stredných podnikateľov.

Richard Sulík sa kvôli daňovému systému obrátil na americké orgány

Strana zároveň uviedla, že je potrebné napraviť negatívne dôsledky zavedenia daňovej licencie tým, že by sa v nasledujúcich troch rokoch podnikateľom, ktorí dosiahnu zisk, odpočítala v súčasnosti zaplatená daňová licencia od daňovej povinnosti. V praxi by to znamenalo, že ak firma v rokoch 2015 až 2017 dosiahne zisk, z daňovej povinnosti by sa jej odpočítala suma daňovej licencie, ktorú firma zaplatila za rok 2014. Časť sumy daňovej licencie, ktorá by presahovala daňovú povinnosť v danom roku, by sa spoločnosti odpočítala v nasledujúcom roku, a to až do roku 2017.

Podľa SDKÚ-DS je potrebné novelu, ktorou by sa licencie zrušili, prijať v skrátenom legislatívnom konaní.

Súčasný platný zákon stanovuje, že konkrétna výška daňových licencií závisí od tržieb spoločností a od toho, či firma je, alebo nie je platcom dane z pridanej hodnoty (DPH). Pre neplatcu DPH s tržbami do 500.000 eur je výška daňovej licencie 480 eur, pre platca dane s tržbami do 500.000 eur je stanovená výška 960 eur a pre subjekty s tržbami nad 500.000 eur určuje zákon výšku daňovej licencie na 2880 eur.

Daňovú licenciu si je možné odpočítať od kladnej daňovej povinnosti v danom roku a v ďalších troch rokoch. Nižšie daňové licencie budú môcť platiť firmy, ktoré zamestnávajú zdravotne postihnutých ľudí. Od platenia licencií sú napríklad oslobodené novovzniknuté spoločnosti v prvom roku podnikania.