Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

VIDEO: SDKÚ chce 9-% odvod do 2. piliera a dať polovicu na splácanie

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

V prípade účasti vo vláde po marcových parlamentných voľbách SDKÚ navrhuje návrat k 9-% odvodu do druhého piliera, aby sa ľuďom sporenie oplatilo.

Bratislava 18. februára (TASR) – Ľudia by mali mať možnosť odvádzať časť úspor z druhého dôchodkového piliera na splácanie istiny hypotéky. Presvedčená je o tom opozičná strana SDKÚ-DS, ktorá navrhuje vrátiť príspevok do druhého piliera zo súčasných 4 % na pôvodných 9 %.

Ako dnes pripomenul predseda strany Pavol Frešo, na začiatku vlády Roberta Fica (Smer-SD) bol povinný odvod do druhého piliera na úrovni 9 %. "Z krajín Vyšehradskej štvorky to bolo najprogresívnejšie sporenie. Aj z hľadiska strednodobých financií bolo Slovensko hodnotené ako veľmi stabilná krajina, lebo naša generácia 30- až 40-ročných by v budúcnosti nebola odkázaná na priebežný pilier," uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave.

Ficova vláda však podľa neho vzala 5 % z tohto odvodu, počas štyroch masívnych vĺn vyhnala státisíce ľudí z druhého piliera a peniaze dala na svoje sociálne balíčky. "V rámci týchto vĺn z rokov 2008, 2013 a 2015 odišlo z druhého piliera 422.000 ľudí a spolu s nimi odišlo 1,1 miliardy eur priamo do štátneho rozpočtu. Hravo sa z nej zafinancovali prvé dva sociálne balíčky," upozornil Frešo.

Pozrite si záznam z tlačovej konferencie:




Tento ekonomický krok označil za likvidačný pre stredno- a dlhodobé financovanie slovenských dôchodkov. V prípade účasti vo vláde po marcových parlamentných voľbách preto SDKÚ navrhuje návrat k 9-% odvodu do druhého piliera, aby sa ľuďom sporenie oplatilo.

"Okrem sporenia na dôchodok by sa tie peniaze mohli dať použiť na splatenie istiny hypoték. Hypotéka je niečo, čo vám dlhé desiatky rokov odoberá z vášho príjmu, to znamená, že keď zaplatíte istinu hypotéky, môžete mať väčší príjem priamo v peňaženke," vysvetlil Frešo.

Sporiteľ v druhom pilieri by sa tak podľa strany mohol v ktorejkoľvek fáze sporenia rozhodnúť, či sa mu bude odvádzať celých 9 % na budúci dôchodok, alebo polovica z tejto sumy pôjde na postupné splácanie istiny hypotéky. "Toto by mladých ľudí motivovalo k tomu vstúpiť, sporiť si na dôchodok a atraktivita by spočívala aj v tom, že si časť z tohto odvodu budú môcť prispievať na vlastné bývanie," dodal šéf volebného štábu SDKÚ-DS Peter Húska.