Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Štát chce posilniť pozíciu v SE, krajná možnosť je kúpa podielu Enelu

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Henrich Mišovič

Taliansky koncern Enel sa chce z dôvodu znižovania dlhu zbaviť svojho 66-% podielu v Slovenských elektrárňach.

Bratislava 21. augusta (TASR) - V prípade odpredaja akcií Slovenských elektrární (SE) ich väčšinovým vlastníkom, talianskym Enelom, využije Slovensko túto príležitosť na posilnenie svojho postavenia v tejto strategickej spoločnosti. V stanovisku pre TASR to uviedla hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

"Podobne ako to bolo v prípade SPP chceme vyrokovať pre štát - ako menšinového akcionára - omnoho výhodnejšie podmienky, aké boli v pôvodnej privatizačnej zmluve. Čakáme na vývoj situácie; potenciálne odkúpenie podielu štátom je len krajnou možnosťou v prípade, že by to bolo pre štát výhodné," dodala.

Reagovala tak na informácie, podľa ktorých chce Slovensko posilniť svoje postavenie v tejto spoločnosti, a to aj kúpou akcií Slovenských elektrární (SE). S odvolaním na talianske médiá o tom v stredu (20.8.) informovala agentúra APA.

"Sme pripravení výrazne zvýšiť štátny podiel v Slovenských elektrárňach," citovali premiéra Roberta Fica talianske médiá. Enel sa chce z dôvodu znižovania dlhu zbaviť svojho 66-% podielu v SE. Zvyšných 34 % vlastní štát. Taliansky koncern získal svoj podiel v elektrárňach v roku 2005.