Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SE majú povinnosť vykonať v Gabčíkove aj generálne opravy, tvrdí Žiga

Zo 108. schôdze vlády SR 21. mája 2014 v Bratislave. Na snímke minister životného prostredia Peter Žiga. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa predloženej správy MŽP SR dochádza v súčasnosti k viacerým problémom spojeným s prevádzkou VEG z dôvodu neplnenia si povinností zo strany SE.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Slovenské elektrárne majú zmluvnú povinnosť vykonať na turbínach Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) generálne opravy (GO), nielen vykonávať údržbu. Uviedol to dnes po rokovaní vlády minister životného prostredia SR Peter Žiga (Smer-SD) v súvislosti s dnes vládou schválenou Správou o aktuálnom stave prevádzkových vzťahov na VEG, ktorú kabinetu predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

"Slovenské elektrárne majú povinnosť zo zmluvy vykonať generálne opravy, nielen urobiť údržbu, o ktorej hovoria, že už do nej investovali 14 miliónov eur. To je ich psia povinnosť. Ich psia povinnosť je aj robiť generálne opravy. Oni ich mali začať v roku 2009, dodnes sa neurobila ani jedna turbína. Takto to naťahujú, asi majú nejaký zámer, prečo to robia. My ich musíme vyzvať k tomu, aby dodržiavali zmluvu," spresnil. Žiga odmietol, že by vládna správa o VEG mala súvislosť s policajnou raziou v SE v júli 2014.

Podľa predloženej správy MŽP SR dochádza v súčasnosti k viacerým problémom spojeným s prevádzkou VEG z dôvodu neplnenia si povinností zo strany SE. Za jeden z problémov sa v správe označuje ohrozenie bezpečnej a efektívnej prevádzky VEG z dôvodu nevykonania GO turbín. Ďalším problémom je spor o výšku ročného poplatku. Problémom sú aj spory súvisiace s platbami s výhradou.

"SE odmietajú tvrdenia o ohrození bezpečnej a efektívnej prevádzky VEG z dôvodu nevykonania GO turbín. Počas celej doterajšej prevádzky VEG neprišlo zo strany SE k žiadnym závažným poruchám alebo iným rizikovým udalostiam. Technický stav VEG je neustále kontrolovaný tímom expertov a zodpovedá náročným medzinárodným štandardom, ktoré sa uplatňujú pri riadení a prevádzke vodných elektrární skupiny Enel na celom svete," podčiarkla v reakcii na správu MŽP spoločnosť SE. Len za údržbu zaplatili SE podľa vlastného vyjadrenia počas doterajšej prevádzky približne 14 miliónov eur.

"Príprava GO technologickej časti VEG prebieha od roku 2009 v rámci Spoločnej prevádzkovo-technickej komisie medzi SE a Vodohospodárskou výstavbou (VV), kde sa dohodol harmonogram GO a spoločne sa odsúhlasuje aj jej vecná náplň. Keďže súčasné vedenie VV odmietlo koncepciu GO odsúhlasenú predchádzajúcim vedením VV, SE pripravujú GO od roku 2012 podľa nových požiadaviek VV. Napriek tejto koncepčnej zmene potvrdili SE harmonogram aj rozsah GO listom generálnemu riaditeľovi VV zo dňa 25. júla 2013 a v súlade s obsahom listu prebieha príprava GO. Zástupcovia VV nepredložili v komisii pre prípravu GO žiadne výhrady voči tomuto postupu," zdôraznili SE.



SE informovali, že naďalej investujú do projektov na zvýšenie prevádzkovej spoľahlivosti a bezpečnosti technologického zariadenia VEG. V minulom roku sa napríklad zrekonštruoval systém zaisteného napájania, systém rozbehu blokov turbogenerátora 1 a turbogenerátora 2 bez vonkajšieho napájania a uskutočnila sa rekonštrukcia vibrodiagnostického systému turbogenerátorov.

Slovenské elektrárne sú najväčšou energetickou spoločnosťou na Slovensku, ktorá vyrába približne 82 % elektriny vyrobenej v krajine. Akcionármi spoločnosti sú taliansky energetický koncern Enel s podielom 66 % a Fond národného majetku SR s 34 % akcií.