Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Strýček: SE zrejme dosiahnu najlepší hospodársky výsledok v histórii

Na snímke zľava: podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Marian Grossi a generálny riaditeľ SE Branislav Strýček počas tlačovej konferencie. Foto: TASR Hernich Mišovič

SE dokončili energetické spúšťanie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce záverečným 144-hodinovým testom 14. októbra tohto roka.

Mochovce 6. novembra (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) dosiahnu vďaka spusteniu tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach zrejme najlepší hospodársky výsledok vo svojej histórii. Počas návštevy generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Mariana Grossiho v Mochovciach to potvrdil generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

Podľa generálneho riaditeľa elektrárne začali predávať elektrinu po naštartovaní tretieho bloku. "Vzhľadom na to, že ju predávame na tri roky dopredu, máme na tento rok predanú elektrinu za výhodných podmienok," povedal Strýček. Spoločnosť už podľa jeho slov splatila aj veľkú časť záväzkov, ktoré vznikli koncom minulého a čiastočne aj začiatkom tohto roka. "Konkrétne bola splatená finančná injekcia od akcionára vo výške 340 miliónov eur," skonštatoval.

SE dokončili energetické spúšťanie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce záverečným 144-hodinovým testom 14. októbra tohto roka. "Po spustení štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky bude Slovensko absolútne sebestačné vo výrobe aj v spotrebe elektrickej energie," skonštatovala podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). Podľa jej slov by sa malo začať aktívne navážanie jadrového paliva podľa harmonogramu v januári 2025. Náklady na výstavbu tretieho a štvrtého bloku elektrárne v Mochovciach by mali dosiahnuť 6,3 miliardy eur, povedal Strýček.