Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sedem veľkých bánk neplatilo v Británii žiadne dane z príjmu

Westminsterský palác, sídlo britského parlamentu Foto: TASR/AP

Citigroup a Credit Suisse oznámili, že ich hlavné britské dcéry nezaplatili v Británii žiadnu daň z príjmu za rok 2014, čo je posledný rok, za ktorý sú údaje k dispozícii.

Londýn 3. januára (TASR) - Ďalšie dve britské investičné banky ohlásili nulovú daň za rok 2014, čím prinútili opozičnú Labouristickú stranu, aby vyzvala vládu na zrušenie vlaňajších daňových zmien. Informovala o tom agentúra Reuters.

Citigroup a Credit Suisse oznámili, že ich hlavné britské dcéry nezaplatili v Británii žiadnu daň z príjmu za rok 2014, čo je posledný rok, za ktorý sú údaje k dispozícii. To znamená, že daň nezaplatilo celkovo sedem z desiatich najväčších zahraničných investičných a komerčných bánk podnikajúcich v hlavnom finančnom meste Európy - Londýne. Týchto 10 bánk v roku 2014 zarobilo v Británii na poplatkoch vyše 40 miliárd USD (36,74 miliardy eur), z čoho vykázalo zisky 6,5 miliardy USD, avšak na dani z príjmu zaplatili len 205 miliónov USD.

Ďalšími bankami sú JP Morgan Chase, Nomura Holdings, Deutsche Bank, Bank of America, Merrill Lynch a Morgan Stanley. Podľa agentúry Reuters neexistujú dôkazy, že by tieto inštitúcie porušili daňové zákony. Väčšina spoločností plánuje dane a bankové lobistické skupiny uvádzajú, že daň z príjmu je len jednou z mnohých daní, ktoré musia investičné banky platiť. Napríklad, Británia bohatne aj z dane z bonusov bankárov.

"Tieto čísla sú skutočným výsmechom vládnemu prístupu k zdaňovaniu finančného sektora," povedal tieňový minister financií John McDonnell.

Minister financií George Osborne v júli minulého roka ohlásil zníženie poplatkov, ktoré banky platia ako percento z hodnoty ich aktív, o polovicu a obmedzí daňový základ. Stalo sa tak na varovanie bánk, že opustia Londýn. Zároveň však minister zvýšil sadzbu dane z príjmu na osem percent nad štandardnou sadzbou. Odborníci vtedy varovali, že firemným daniam sa banky dokážu ľahšie vyhnúť než bankovým daniam.

McDonnell kritizuje, že najnovšie údaje dokazujú umiernený Osbornov prístup. "Táto správa by mala na ministerstve financií rozozvučať alarmy a viesť k okamžitému zrušeniu rozhodnutia o bankových poplatkoch," hovorí Labourista.

Daňové úniky sa v Británii stali horúcou politickou témou po odhalení, že veľké korporácie presúvajú svoje zisky do krajín s nízkymi daňami. Banky v Británii preto museli vlani zverejniť výšku dane zo zisku v jednotlivých krajinách. Citigroup 31. decembra oznámila, že jej dve britské dcéry vykázali zisk celkovo 308 miliónov USD, avšak straty z minulosti zredukovali daňovú povinnosť na nulu. Credit Suisse nezaplatila dane preto, že v roku 2014 bola v Británii stratová. Banka vykazuje väčšinu svojich európskych ziskov vo Švajčiarsku, kde môžu byť reálne daňové sadzby oveľa nižšie než v Británii.

Z desiatich najväčších zahraničných investičných bánk podľa príjmov z poplatkov len tri platili v roku 2014 daň z príjmu. Londýnska dcéra Goldman Sachs zo zisku dve miliardy dolárov zaplatila daň 27 miliónov USD a švajčiarska UBS zo 140-miliónového zisku zaplatila štyri milióny dolárov. Najväčšiu sumu uhradila BNP Paribas, ktorá v roku 2014 vykázala v Británii zisk 954 miliónov USD, z čoho zaplatila 174 miliónov USD.

Príspevky britských bánk, napríklad, Barclays a HSBC, nie je možné porovnávať. I keď majú tieto inštitúcie rozsiahle investičné bankovníctvo, ich bilancie v jednotlivých krajinách zahŕňajú aj údaje pre maloobchodné bankovníctvo.