Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

D. Kempf: Násilie v Chemnitzi škodí nemeckej ekonomike

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nepokoje v Chemnitzi vyvolal incident z minulej nedele, keď zrejme dvaja muži blízkovýchodného pôvodu dobodali na smrť 35-ročného Nemca.

Berlín 31. augusta (TASR) - Násilie uplynulých dní v saskom meste Chemnitz škodí nemeckej ekonomike, tvrdí podľa agentúry DPA prezident Spolkového zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Dieter Kempf.

"Najnovšie správy a fotografie z Chemnitzu sú neznesiteľné. Deformujú obraz Nemecka, poškodzujú dobrú povesť našej krajiny vo svete," povedal Kempf v piatok. Spolková krajina Sasko, v ktorej je Chemnitz tretím najväčším mestom, teraz podľa neho musí nevyhnutne zabrániť opakovaniu takýchto incidentov.

"Sasko je moderná priemyselná oblasť, ktorá naliehavo potrebuje kvalifikovaných ľudí a talenty z Nemecka i zahraničia. Udalosti v Chemnitzi na to nie sú (dobrou) reklamou," uviedol. Kempf ďalej vyzval podnikateľov, aby dali jasne najavo, že v Nemecku nie je miesto pre diskrimináciu a xenofóbiu.

Nepokoje v Chemnitzi vyvolal incident z minulej nedele, keď zrejme dvaja muži blízkovýchodného pôvodu dobodali na smrť 35-ročného Nemca. Na dvoch podozrivých, 23-ročného Sýrčana a o rok mladšieho Iračana, vydali v pondelok zatykače a uvalili vyšetrovaciu väzbu.

Udalosť viedla v meste k nenávistným prejavom extrémistov - predovšetkým z radov ultrapravice. Došlo i k fyzickým útokom na cudzincov, pričom viacerí z nich podali na polícii trestné oznámenia.

K prejavom násilia došlo už niekoľko hodín po nedeľňajšej vražde a pokračovali aj v pondelok. Demonštrácia pravicovopopulistického hnutia Pro Chemnitz sa v meste konala i vo štvrtok, mala však pokojný priebeh.