Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Šéf Credit Suisse aj napriek strate banky zarobil vyše 11 miliónov eur

Na snímke pobočka banky Credit Suisse. Foto: TASR/AP

Thiamov príjem sa delí na fixný plat 3,7 milióna CHF a krátkodobé a dlhodobé finančné nároky vo výške takmer osem miliónov frankov.

Zürich 24. marca (TASR) - Šéf švajčiarskej veľkobanky Credit Suisse Tidjane Thiam aj napriek výraznej strate dostal za minulý rok veľkorysý plat. Thiam zarobil takmer 12 miliónov CHF (11,21 milióna eur), čiže trojnásobne viac než šéf Deutsche Bank John Cryan. Šéf najväčšej švajčiarskej banky UBS Sergio Ermotti vlani zarobil 13,7 milióna CHF.

Credit Suisse vlani vykázala zisk 2,7 miliardy CHF, čo výrazne prekonalo predbežné údaje zverejnené v polovici februára. Dôvodom bolo mimosúdne vyrovnanie v USA. Švajčiarska banka sa podobne ako Deutsche Bank dostala do problémov v USA pre pochybné transakcie s cennými papiermi a hypotekárnymi úvermi. Credit Suisse sa s americkými úradmi dohodla na vyrovnaní v hodnote 272 miliónov CHF.

Thiam, ktorý prevzal vedenie banky v polovici roka 2015, stavil na znižovanie nákladov a rozvoj oblasti správy aktív, ktorá je považovaná za stabilnú oblasť podnikania. Jeho stratégia sa zrejme vypláca, keďže pre pochybné transakcie a nákladné právne spory v predchádzajúcich rokoch bola banka v roku 2015 v oveľa hlbšej strate než vlani.

Thiamov príjem sa delí na fixný plat 3,7 milióna CHF a krátkodobé a dlhodobé finančné nároky vo výške takmer osem miliónov frankov. Vzhľadom na to, že Thiam je vo funkcii iba niečo vyše 1,5 roka, nie je možné presné porovnanie. Za druhú polovicu roka 2015 zinkasoval 4,6 milióna CHF a k tomu mu Credit Suisse zaplatila prémie, o ktoré prišiel u svojho predchádzajúceho zamestnávateľa, britskej poisťovne Prudential. Celkovo tak v roku 2015 zarobil 18,9 milióna CHF.