Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Šéf Európskej centrálnej banky: Nezamestnanosť mladých škodí ekonomike

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, archívne foto Foto: TASR/AP

Draghi vyjadril obavy, že narastajúca nerovnosť môže zabrániť participácii ľudí na ekonomickom raste a vyzval vlády, aby sa týmto problémom vážne zaoberali.

Frankfurt nad Mohanom 12. marca (TASR) - Nezamestnanosť mladých vážne poškodzuje ekonomiku, pretože obmedzuje ekonomickú aktivitu a rozvoj zručností a prehlbuje sociálne problémy, uviedol šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi.

"V mnohých krajinách je trh práce nastavený tak, aby chránil starších insiderov - ľudí s trvalým pracovným pomerom, vysoko platenými kontraktmi a chránených silným zákonníkom práce," povedal Draghi v rozhovore pre britský denník Guardian. "Vedľajším dôsledkom je, že mladí ľudia musia pristúpiť na málo platené dočasné pracovné dohody a prepúšťajú ich ako prvých v časoch krízy."

Rozhovor sa zrealizoval ešte predtým, než ECB rozhodla o balíku opatrení na ďalšie uvoľnenie menovej politiky. Banka vo štvrtok (10. 3.) znížila všetky tri najdôležitejšie úrokové sadzby, pričom kľúčová sadzba klesla prvýkrát na nulu a depozitná sadzba na -0,40 %. Okrem toho zvýšila program nákupu cenných papierov. V rámci neho bude odteraz mesačne nakupovať cenné papiere za 80 miliárd eur (doteraz 60 miliárd eur). ECB tiež schválila nové lacné dlhodobé úvery pre banky.

"Nikto nezostane mladý navždy," uviedol Draghi. "Kľúčovou otázkou je, či nejaký človek môže byť počas svojho života plne ekonomicky aktívny, získať dobré vzdelanie, nájsť si prácu, kúpiť dom pre svoju rodinu."

Draghi vyjadril obavy, že narastajúca nerovnosť môže zabrániť participácii ľudí na ekonomickom raste a vyzval vlády, aby sa týmto problémom vážne zaoberali.

Cieľom ECB je podľa neho zachovanie cenovej stability, ktoré zabraňuje neférovému rozdeleniu bohatstva. "Tvorba bohatstva nie je hra s nulovým súčtom," upozornil Draghi. "Dôležité je, aby aj mladí ľudia mali počas svojho života možnosť vybudovať si bohatstvo."