Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Šéf ECB M. Draghi sa nezúčastní na konferencii v Jackson Hole

Mario Draghi Foto: TASR/AP

V Jackson Hole sa každoročne stretávajú predstavitelia najdôležitejších svetových centrálnych bánk.

Frankfurt nad Mohanom 28. augusta (TASR) - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi sa nezúčastní na výročnej konferencii centrálnych bankárov v americkom Jackson Hole. Draghi odvolal svoju účasť pre veľkú pracovnú vyťaženosť v najbližších dňoch, uviedol hovorca ECB. To znamená, že na konferencii, ktorá sa bude konať tento víkend, sa nezúčastní nikto z Výkonnej rady ECB.

Pred Draghim sú na budúci týždeň dva dôležité termíny - v pondelok (3. 9.) sa zúčastní diskusií na výbore Európskeho parlamentu o plánovanej bankovej únii. A vo štvrtok (6. 9.) sa bude konať zasadnutie Rady guvernérov ECB, na ktorom sa bude okrem iného hovoriť o programe výkupu dlhopisov. Očakáva sa, že ECB oznámi ďalší nákup dlhopisov krajín ohrozených dlhovou krízou.

V Jackson Hole sa každoročne stretávajú predstavitelia najdôležitejších svetových centrálnych bánk. Konferenciu organizuje americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky. Šéfovia centrálnych bánk často využívajú konferenciu, aby na nej oznámili dôležité veci týkajúce sa menovej politiky. Napríklad šéf Fed Ben Bernanke pred dvoma rokmi v Jackson Hole oznámil druhé kolo kvantitatívneho uvoľňovania. Aj tento rok trhy čakajú na Bernankeho úvodnú reč. Špekuluje sa o tom, že Fed prijme ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky.