Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Šéf Európskej komisie Juncker chce zabrániť odchodu Grécka z eurozóny

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vpravo) si podáva ruku s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, archívne foto Foto: TASR/AP

O situácii v Grécku po referende budú dnes na obed rokovať ministri financií eurozóny.

Brusel/Štrasburg 7. júla (TASR) - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu oznámil, že chce zabrániť odchodu Grécka z eurozóny. Podľa jeho slov, je "čas vrátiť sa k rokovaciemu stolu".

O situácii v Grécku po nedeľňajšom (5.7.) referende, v ktorom grécki voliči odmietli úsporné návrhy medzinárodných veriteľov, budú dnes na obed rokovať najskôr ministri financií eurozóny (Euroskupina) a potom vo večerných hodinách situáciu prerokujú premiéri členských krajín eurozóny na mimoriadnom summite v Bruseli.

Juncker na pôde EP apeloval na potrebu "nájsť riešenie" situácie v Grécku.

"Chcem, aby sa zabránilo Grexitu, som proti odchodu Grécka z eurozóny," povedal Juncker pred europoslancami vo svojom prvom prejave na túto tému od vyhlásenia výsledkov gréckeho referenda. Juncker priznal, že sú niektorí politici v EÚ, ktorí otvorene či menej otvorene podporujú myšlienku odchodu Grécka z menovej únie, ale podľa jeho slov "najjednoduchšie odpovede sú často aj tie najhoršie".

Šéf exekutívy EÚ naznačil, že "Európa je neustály boj o hľadanie kompromisov". Komisia urobí maximum, aby rokovania s Aténami pokračovali, a preto sa zasadzuje za návrat k rokovaciemu stolu.

"Chcem, aby sme sa opätovne stretli a hľadali spoločné riešenie, aj keď sa nám ho dnes ešte nepodarí nájsť," uviedol Juncker.

Význam dnešného zasadnutia Euroskupiny a eurosummitu je podľa neho dôležitý pre "prípravu pôdy pre nájdenie riešenia situácie". Uistil europoslancov, že grécky premiér Alexis Tsipras na eurosummite, ktorý sa začína o 16.00 h v Bruseli, bude musieť podať vysvetlenie o organizovaní referenda z 5. júla. A to aj preto, lebo ako naznačil Juncker, otázka, ku ktorej sa Gréci vyjadrili, už dlhšiu dobu neexistuje.

"Návrhy veriteľov, o ktorých sa hlasovalo, už boli zastarané," vysvetlil Juncker. V deň konania referenda tieto návrhy boli staršie ako osem dní a boli zamerané na podporný program, ktorý vypršal koncom júna.