Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Šéf EK Juncker ráta v budúcnosti s dvojrýchlostnou Európou

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP Photo

Junckerove vyjadrenia prichádzajú v čase, keď Británia predložila požiadavky na zmeny v Európskej únii, ktoré by jej zaručili väčšiu autonómiu.


Brusel 18. novembra (TASR) - Európska únia (EÚ) bude musieť prehodnotiť svoj systém a do budúcnosti umožniť, aby niektoré krajiny robili všetky kroky spoločne, zatiaľ čo iná skupina krajín by sa na týchto procesoch zúčastňovala v menšej miere. Uviedol to dnes v Bruseli predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ktorý tak naznačil smerovanie k dvojrýchlostnej Európe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Junckerove vyjadrenia prichádzajú v čase, keď Británia predložila požiadavky na zmeny v Európskej únii, ktoré by jej zaručili väčšiu autonómiu. Referendum o zotrvaní Británie v EÚ by sa malo uskutočniť do konca roka 2017.

V tejto súvislosti Juncker na konferencii v Bruseli vyhlásil, že "k Brexitu (odchod Británie z EÚ) nedôjde". Dodal ale, že EÚ by mala prehodnotiť svoju organizáciu, čo by umožnilo, aby členské štáty mohli realizovať jednotlivé kroky rôznym tempom. Dal tak jasne najavo, že neplánuje pokračovať v línii, ktorú presadzoval predchádzajúci predseda EK José Manuel Barroso. Ten odmietal akékoľvek deliace čiary v rámci Európskej únie a vytvorenie dvojrýchlostnej Európy.

Podľa agentúry Reuters možno očakávať, že Junckerov postoj sa Británii bude páčiť. Britský premiér David Cameron už skôr vyzval na posilnenie pozície národných parlamentov a rovnako trvá na tom, aby Británia nebola súčasťou konceptu "stálej užšej únie".

Menej pozitívne signály pre Londýn však od Junckera prichádzajú v oblasti sociálnych práv. Ako predseda EK povedal, Brusel plánuje v 1. polroku budúceho roka predložiť návrh na "minimálne sociálne práva, ktoré budú platiť pre všetky členské štáty v EÚ". Británia pritom od EÚ požaduje aj výnimky v oblasti sociálneho zabezpečenia.