Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Šéf Euroskupiny J. Dijsselbloem odmieta odpis gréckeho dlhu

Holandský minister financií a predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Foto: TASR/AP/Phil Nijhuis

MMF požaduje odpis gréckeho dlhu, čo odmieta predovšetkým Nemecko.

Atény/Brusel 24. mája (TASR) - Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem ocenil nové úsporné a reformné opatrenia gréckej vlády. Dijsselbloem si nevie predstaviť, že by sa Medzinárodný menový fond (MMF) nezúčastňoval na pomoci pre Grécko. Informovali o tom agentúry DPA a APA.

"Myslím si, že grécka vláda vykonala veľké množstvo práce," uviedol Dijsselbloem v Bruseli pred stretnutím Euroskupiny. "Cieľom je, aby sme dnes dospeli k dohode s Medzinárodným menovým fondom." Podľa Dijsselbloema by sa mal fond naďalej podieľať na pomoci pre Atény. "Neexistuje možnosť, že by sme pokračovali bez MMF."

MMF však požaduje odpis gréckeho dlhu, čo odmieta predovšetkým Nemecko. Dijsselbloem sa nevyjadril k podmienkam uvoľnenia ďalších peňazí z tretieho záchranného balíka pre Grécko. Malo by ísť o 9 až 11 miliárd eur. Podľa neho však nepríde k odpisu dlhu. "To v rámci Euroskupiny nemá podporu." Možné je však zmiernenie ročných nákladov na obsluhu dlhu. Ak by Atény mali problémy so splácaním dlhu, "sme im na budúci rok pripravení pomôcť", dodal Dijsselbloem.