Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Šéf eurovalu požaduje rýchlu dohodu Grécka s veriteľmi

Klaus Regling Foto: TASR/AP

Na vývoj v Grécku reagujú s napätím aj akciové trhy.

Berlín/Drážďany 29. mája (TASR) - Šéf eurovalu požaduje rýchlu dohodu Grécka a medzinárodných veriteľov. Zdá sa, že situácia je vážna. Grécky premiér Alexis Tsipras v noci nadnes podľa gréckej vlády štyri hodiny telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ak grécka vláda odmieta reformný proces, zahráva sa s budúcnosťou krajiny," napísal šéf európskeho stabilizačného mechanizmu ESM Klaus Regling v príspevku pre nemecký týždenník Focus. "Potom je veľké riziko, že obete Grékov vyjdú nazmar."

Bez záväznej dohody medzi Aténami a veriteľmi o ďalších reformách sa neuvoľní blokovaných 7,2 miliardy eur zo záchranného balíka pre Grécko. A krajine sa míňajú peniaze a hrozí jej platobná neschopnosť.

Grécko muselo výmenou za záchranné úvery z prvého eurovalu EFSF splniť prísne podmienky týkajúce sa reforiem, upozornil Regling. Sanácia rozpočtu, zníženie miezd a dôchodkov boli bolestivé, ale nevyhnutné opatrenia, ktoré korigovali neželaný vývoj gréckej ekonomiky a financií. "Ekonomika sa naštartovala, vnikli pracovné miesta, investori v polovici roka 2014 prvýkrát opäť nakúpili grécke štátne dlhopisy." Podľa Reglinga nemecká verejnosť tieto úspechy dlho podceňovala.

Princíp "úvery za reformy" fungoval aj v ostatných krízou zasiahnutých krajinách eurozóny. Grécke problémy sú väčšie, a preto je aj proces reforiem dlhší, uzavrel Regling.

Na vývoj v Grécku reagujú s napätím aj akciové trhy. Európsky index Euro Stoxx 50 dnes po otvorení klesol o 0,53 % a za uplynulý týždeň stratil 1,3 %. Dôvodom sú obavy, že Grékom sa v júni minú peniaze.

Podľa zdrojov blízkych rokovaniam medzi Aténami a veriteľmi stále neexistuje dátum finalizácie dohody. A Gréci zúfalo potrebujú peniaze. Štátna pokladnica je totiž prázdna a v júni majú Medzinárodnému menovému fondu (MMF) uhradiť splátky v celkovej hodnote 1,6 miliardy eur.