Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Šéf inštitútu Ifo C. Fuest sa obáva vystúpenia Talianska z eurozóny

Ilustračná snímka Foto: TASR

Potom, čo Taliani v referende odmietli reformu ústavy, a po odstúpení premiéra Mattea Renziho, je podľa Fuesta treba počítať s tým, že sa euro dostane pod tlak.

Mníchov/Rím 6. decembra (TASR) - Šéf nemeckého ekonomického inštitútu Ifo Clemens Fuest varuje, že vládna kríza v Taliansku zvyšuje riziko vystúpenia vysoko zadlženej krajiny z eurozóny.

"Mali by sme sa obávať, že vláda, ktorá sa dostane k moci, potom povedie Taliansko k odchodu z eurozóny, pretože Taliani nevidia žiadnu budúcnosť v rámci spoločnej meny," uviedol šéf renomovaného mníchovského inštitútu v rozhovore pre Passauer Neue Presse. Navyše, podľa nebo existuje riziko, že aj v ďalších krajinách budú občania menej dôverovať euru. "Nebezpečenstvo nákazy je veľké." Ak si tretia najväčšia ekonomika eurozóny nedokáže udržať spoločnú menu, investori začnú byť nervózni aj ohľadom ďalších štátov zasiahnutých krízou.

V krátkodobom horizonte nehrozia Taliansku problémy s refinancovaním vďaka podpore zo strany Európskej centrálnej banky (ECB), uviedol Fuest. Rovnako sa netreba obávať žiadnych neregulovaných krachov bánk. Hrozí však zhoršenie hospodárskej krízy, zastavenie reforiem a stopnutie sanácie bankového sektora, ktorý sa nachádza v kríze. To môže v dlhodobom horizonte viesť k tomu, že verejný dlh sa stane neudržateľným.

Potom, čo Taliani v referende odmietli reformu ústavy, a po odstúpení premiéra Mattea Renziho, je podľa Fuesta treba počítať s tým, že sa euro dostane pod tlak. Celú Európu čakajú problémy. Fuest vidí nebezpečenstvo nárastu odstredivých síl v Európe. Medzi riziká patria brexit, rozdiely medzi severom a juhom Európy, rovnako ako nezhody s východoeurópskymi krajinami.