Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Šéf Peugeotu obvinil vládu z ohrozovania pozície automobilky

Zamestnanci kráčajú okolo mapy závodu PSA Peugeot Citroën neďaleko francúzskeho Rennes Foto: TASR/AP

Thierry Peugeot poukázal na prepad hodnoty akcií firmy od 12. júla, keď oznámila plán prepúšťania. Od tohto dňa, po ktorom nasledovala ostrá kritika od členov vlády, klesla hodnota akcií firmy o 18 %.

Paríž 20. júla (TASR) - Šéf francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën varoval, že kritika francúzskej vlády za plány firmy zrušiť vo Francúzsku 8000 pracovných miest vytvára "nebezpečnú situáciu".

Podľa predsedu dozornej rady firmy Thierryho Peugeota kritika podkopáva dôveru investorov, oslabuje spoločnosť a dokonca ju vystavuje možnému nepriateľskému prevzatiu.

Francúzsky prezident Francois Hollande minulý týždeň odsúdil plány automobilky znížiť svoje náklady rozsiahlym prepúšťaním a označil ich za "neprijateľné". Vláda zároveň skritizovala celú firemnú stratégiu PSA.

Thierry Peugeot v rozhovore pre denník Le Figaro povedal, že "sú vždy pripravení prijať kritiku, no existujú určité hranice". Ako dodal, útoky vlády, ktorým automobilka v súčasnosti čelí, sa okamžite odrážajú na reakciách investorov.

"Toto je nebezpečná situácia," varoval Peugeot poukazujúc na prepad hodnoty akcií spoločnosti od 12. júla, keď oznámila plán prepúšťania. Od tohto dňa, po ktorom nasledovala ostrá kritika od členov vlády, klesla hodnota akcií firmy o 18 %. V stredu a štvrtok (18. - 19. 7.) sa straty čiastočne podarilo zmazať. Na otázku, či sa neobáva pokusu o nepriateľské prevzatie, Peugeot dodal: "Všetko je možné, preto musíme konať".

Upozornil, že firma si je vedomá, že plán zrušiť 8000 pracovných miest je bolestivý, musí sa však prispôsobiť klesajúcemu dopytu na európskom trhu. Podľa pozorovateľov plány firmy prepustiť tisíce ľudí a zatvoriť jeden zo závodov vyvolali ostré reakcie novej francúzskej vlády najmä preto, že socialisti vyhrali voľby aj vďaka sľubom zvrátiť pokles francúzskeho priemyselného sektora.