Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Šéf talianskej centrálnej banky varuje pred stratou dôvery investorov

Ignazio Visco, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Situácia v Taliansku sa zhoršila po tom, ako taliansky prezident S. Mattarella nesúhlasil s návrhom krajne pravicovej Ligy Severu na post ministra financií, ktorým sa mal stať euroskeptik P. Savona.

Rím 29. mája (TASR) - Guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco varoval, že Taliansko môže prísť o dôveru investorov. V dôsledku najnovšieho vývoja, ktorý smeruje k novým parlamentným voľbám, sa trhy zbavujú talianskych akcií a dlhopisov v obave, že predčasné voľby budú fakticky referendom o zotrvaní krajiny v eurozóne.

Situácia v Taliansku sa výrazne zhoršila po tom, ako taliansky prezident Sergio Mattarella nesúhlasil s návrhom krajne pravicovej Ligy Severu na post ministra financií, ktorým sa mal stať euroskeptik Paolo Savona. Strana však na svojom kandidátovi trvala a po prezidentovom rozhodnutí dezignovaný premiér Giuseppe Conte v nedeľu (27.5.) vrátil mandát na zostavenie vlády. Šéf Ligy Severu Matteo Salvini následne oznámil, že sa už nebudú usilovať o zostavenie novej vlády s Hnutím piatich hviezd.

Mattarella v pondelok poveril zostavením dočasnej vlády ekonóma a niekdajšieho vysokopostaveného predstaviteľa Medzinárodného menového fondu (MMF) Carla Cottarelliho. Investori sa ale obávajú, že Cottarelli nezíska dôveru parlamentu a v krajine budú na jeseň predčasné voľby. Euroskeptické strany by si v nich svoju pozíciu mohli ešte posilniť. Najnovšie prieskumy ukázali, že Liga Severu svoje pozície od parlamentných volieb 4. marca výrazne posilnila. Hnutie piatich hviezd síce stratilo, ale len mierne, a obe strany by na základe terajších prieskumov mali v parlamente väčšinu kresiel.

To sa odrazilo aj na náladách na trhoch a výnosy talianskych dlhopisov vyskočili na niekoľkoročné maximá. Výnosy 2-ročných dlhopisov, ktoré sú na politické otrasy najcitlivejšie, vyskočili na 6-ročné maximum a smerujú k najvýraznejšiemu jednodňovému rastu za posledných 26 rokov. Výrazne rástli aj výnosy kľúčových 10-ročných dlhopisov.

To znamená predraženie obsluhy už aj tak vysokého dlhu Talianska. V tejto súvislosti guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco varoval, že vzhľadom na vysoký dlh môže súčasná situácia viesť k nebezpečnej kríze dôvery.

Varoval, že investori sa z Talianska začnú sťahovať a zahraniční investori budú medzi prvými, ktorí tak urobia. "Následná finančná kríza by nás vrátila výrazne späť. Reputácia Talianska tak bude navždy poškodená," dodal Visco.