Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

ŠEFČOVIČ: Spolieham sa, že nám SR pomôže s agendou Energetickej únie

Eurokomisár Maroš Šefčovič Foto: TASR/Martin Baumann

Komisiou prezentovaný balík má pripraviť Európsku úniu na celosvetovú transformáciu energetiky, ako aj na prípadné prerušenia dodávok energie.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič sa spolieha na svojich slovenských kolegov, že pomôžu komisii počas polročného predsedníctva s agendou Energetickej únie.

"Tento rok by mal byť rozhodujúci z hľadiska prezentovania kľúčových návrhov, preto by som bol veľmi rád, aby napríklad balík v oblasti bezpečnosti dodávok energie sfinalizovalo práve slovenské predsedníctvo, aby našlo dohodu medzi členskými krajinami a Európskym parlamentom," uviedol Šefčovič v rozhovore pre TASR.

Ako priblížil, súčasťou tohto balíka, ktorý komisia predstavila vo februári tohto roka, je aj návrh na väčšiu transparentnosť komerčných kontraktov členských štátov únie s tretími krajinami pre dodávky plynu. Rieši tiež oblasť energetickej efektívnosti. Mnoho návrhov má legislatívny charakter. "Takže určite nepôjde o jednoduché rokovania," poznamenal eurokomisár.

Komisiou prezentovaný balík má pripraviť Európsku úniu na celosvetovú transformáciu energetiky, ako aj na prípadné prerušenia dodávok energie. Súčasťou opatrení je zníženie energetickej náročnosti, zvýšenie výroby energie v Európe, vrátane obnoviteľných zdrojov, ďalší rozvoj dobre fungujúceho a plne integrovaného vnútorného trhu s energiou. Okrem toho sa má zvýšiť transparentnosť na európskom trhu a solidarita medzi členskými štátmi.

Šefčovič poukázal na to, že energetická téma bude tiež dominovať na dvoch veľkých podujatiach, ktoré sa počas predsedníctva uskutočnia v Bratislave. Jedným z nich bude 8. až 9. júla Európsky summit regiónov a miest. Na ňom sa bude riešiť prepájanie Európy, či už z hľadiska dopravnej, energetickej či digitálnej infraštruktúry.

V decembri by hlavné mesto malo hostiť významnú stredoeurópsku energetickú konferenciu. Na nej chce EK prezentovať novú stratégiu pre výskum a inovácie v oblasti energetiky. Na výskumné úlohy je z európskeho programu Horizont 2020 vyčlenených 6 miliárd eur.