Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

M. Šefčovič: Inak než zdanením vkladov Cyprus potrebnú sumu nezíska

Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

Cyperská ekonomika potrebuje na záchranu 17,5 miliardy eur. Suma 10 miliárd eur má putovať ako pomoc zo zahraničia, zvyšok si musí Cyprus zabezpečiť sám.

Bratislava 24. marca (TASR) – Rozhodujúce rokovania o záchrane Cypru sa začnú dnes podvečer. Európska komisia (EK) podľa jej podpredsedu Maroša Šefčoviča urobí maximum preto, aby sa dosiahla dohoda.

Cyperská ekonomika potrebuje na záchranu 17,5 miliardy eur. Suma 10 miliárd eur má putovať ako pomoc zo zahraničia, zvyšok si musí Cyprus zabezpečiť sám. Riešenie, ktoré sa dnes večer na rokovaní dohodne, bude podľa Šefčoviča znamenať zdanenie vkladov v bankách.

"Určite zdanenie, neviem si predstaviť, že by v takom krátkom čase bolo možné inak vyskladať takú vysokú sumu, ktorá je potrebná na záchranu cyperskej ekonomiky," vysvetlil eurokomisár v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Zároveň však tvrdí, že toto je špecifická situácia, ktorá sa týka jedine Cypru a ľudia v iných krajinách sa o svoje vklady v bankách obávať nemusia. "Táto situácia bola špecifická a určite sa nebude opakovať v žiadnych iných krajinách eurozóny," zdôraznil Šefčovič. Cyprus sa podľa jeho slov dostal do situácie, kedy je bankový sektor krajiny osemkrát väčší ako jej ekonomika.

Európska komisia bude podľa jej podpredsedu do poslednej minúty rokovať o zachránení situácie a teda aj o zotrvaní Cypru v eurozóne. Šefčovič však pripustil, že zaznievajú aj hlasy, ktoré hovoria o vystúpení tejto krajiny z eurozóny.