Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Šefčovič pricestuje na Slovensko predstaviť koncept Energetickej únie

Maroš Šefčovič, archívne foto Foto: TASR/AP

Pre TASR dnes uviedol, že ide o návštevu, ktorá zapadá do širšieho európskeho dialógu o Energetickej únii.

Brusel 22. apríla (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič vo štvrtok a piatok (23. a 24. 4.) navštívi Slovensko. Pre TASR dnes uviedol, že ide o návštevu, ktorá zapadá do širšieho európskeho dialógu o Energetickej únii.

Šefčovič dnes o cieľoch a ambíciách programu, ktorým bol poverený v rámci exekutívy EÚ, vystúpil na pôde Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) v Bruseli.



"Musíme odstrániť prekážky pre cezhraničný tok energie, akými sú chýbajúca infraštruktúra alebo obmedzujúce regulácie," uviedol Šefčovič počas prednášky na pôde EHSV, kde sa okrem energetických otázok venoval aj rizikám, ktoré predstavuje globálne otepľovanie.

V súvislosti s dvojdňovým pobytom v Bratislave v rozhovore pre TASR uviedol, že táto návšteva zapadá do širšieho kontextu návštev po členských krajinách EÚ, v rámci ktorých chce priamo európskym občanom aj všetkým zainteresovaným stranám osobne predstaviť projekt Energetickej únie. Podobnú návštevu začiatkom apríla už absolvoval v Českej republike.



Jeho slovenský program bude obsahovať stretnutie s podpredsedom NR SR Petrom Pellegrinim, s členmi parlamentných výborov pre európske a hospodárske záležitosti, vystúpi s prednáškou na pôde City University a v rámci diskusného fóra pripraveného Informačnou kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovenskej technickej univerzite (STU) sa stretne s verejnosťou, ako aj odborníkmi a zástupcami firiem zo slovenského energetického sektora.

"Slovensko privítalo koncept Energetickej únie. Názory, ktoré zazneli, sú podobné ako aj v iných krajinách, a to, že pre nás je dôležité zachovanie si suverénneho rozhodovania ohľadom energetického mixu, čiže akým spôsobom sa energia produkuje," opísal Šefčovič pozíciu SR ku konceptu, ktorý rozbieha. Dodal, že právo na energetický mix je garantované základnými zmluvami a žiadne zmeny sa v tomto smere neplánujú.

"Zo slovenskej strany pravidelne zaznieva požiadavka na to, aby Európska únia urobila maximum pre zabezpečenie bezpečného tranzitu dodávok plynu na Slovensko, no a to je, samozrejme, jeden z kľúčových cieľov, ktorý sa snažím dosiahnuť v rámci trilaterálnych rokovaní medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou komisiou," povedal.



Dodal, že podľa najnovšieho vývoja udalostí v tejto oblasti k ďalšiemu kolu rokovaní na úrovni ministrov dôjde zrejme až v priebehu mája.