Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

M. ŠEFČOVIČ: Nórsko je pre EÚ dôležitá energetická baterka

Maroš Šefčovič, archívne foto Foto: TASR/AP

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu pripomenul, že v Nórsku bude diskutovať aj o ďalšom významnom projekte, ktorý je založený na zdrojoch obnoviteľnej energie.

Brusel 10. februára (TASR) - Európska únia si želá, aby Nórsko zostalo aj v budúcnosti tým, čím je pre úniu dnes - spoľahlivým dodávateľom energií, či už ide o plyn, alebo o ropu. Uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič pred dnešnou oficiálnou návštevou Nórska.

Šefčovič pripomenul, že dôležitosť jeho návštevy v tejto nečlenskej krajine EÚ podčiarkuje nielen jeho stretnutie s ministrom energetiky, ale aj so šéfom diplomacie, ministerkou pre európske záležitosti a tiež návšteva parlamentu.

Nórsky minister pre ropu a energetiku Tord Lien dnes podpredsedovi EK predstavil novú ťažobnú platformu na otvorenom mori v oblasti mesta Stavanger. Šefčovič pripomenul, že v Nórsku bude diskutovať aj o ďalšom významnom projekte, ktorý je založený na zdrojoch obnoviteľnej energie. Ide o možnosti ponúkané veterným parkom v Severnom mori a o potenciáli využitia vodnej energie v prospech európskej energetickej siete.

"Nórsko by mohlo zohrávať úlohu gigantickej baterky. Má obrovské možnosti aj pre využitie vodnej energie cez hydroelektrárne. Energia vyprodukovaná v Severnom mori ak by sa okamžite nespotrebovala, by mohla byť využitá na vytlačenie vody do vyššie postavených priehrad. Tie by sa dali využiť vtedy, keď to európska energetická sústava bude potrebovať," opísal situáciu Šefčovič.

To sú podľa jeho slov dva hlavné projekty, o ktorých bude rokovať počas stretnutia s nórskymi partnermi. Upozornil, že koncept Energetickej únie, ktorý má v rámci exekutívy EÚ na starosti, je pre Nórsko veľmi dôležitý aj napriek tomu, že krajina nie je členom únie.

Európske združenie veternej energie (EWEA) v utorok (9.2.) vydalo správu o tom, že v roku 2015 veterná energia sa stala tretím najväčším zdrojom výroby elektriny v EÚ. Šefčovič dodal, že tento druh energetiky má veľkú perspektívu v prímorských krajinách, aj keď ide o vysoké náklady na výstavbu veterných turbín na mori. Pokiaľ ide o vnútrozemské veterné elektrárne, tam sú podľa neho náklady porovnateľné s tradičnými zdrojmi na výrobu elektriny, technológie sa však zdokonaľujú, a preto tzv. iniciatíva pre Severné more má podporu zo strany EK.

Šefčovič zdôraznil, že bude výhodné, ak sa viacero krajín spojí pre spoluprácu v tejto oblasti a podelia sa o náklady. Dobudovanie dvoch interkonektorov podľa neho umožní dodávať ekologickú elektrinu z Nórska do Británie a do Nemecka.

"Budeme musieť ako EÚ redefinovať spôsob, akým sa obchoduje s elektrinou. Aj preto koncom roka pripravujeme novú smernicu pre obnoviteľné zdroje energie a nový dizajn pre európsky trh s elektrinou," zhodnotil situáciu Šefčovič s tým, že snahou Európskej komisie je vytvoriť univerzálnejšie a dostupnejšie podmienky na to, ako lepšie podporovať obnoviteľné zdroje energie v EÚ.