Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

M. Šefčovič: Trump posunul klimatickú agendu na prvé stránky novín

Na snímke slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenský eurokomisár dodal, že tento stav vecí vníma na každom stretnutí s americkými predstaviteľmi.

Brusel 27. júna (TASR) - Zámer amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody viedol paradoxne k väčšiemu odhodlaniu niektorých amerických štátov a miest bojovať proti klimatickým zmenám. Uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič v rámci dnešného prvého stretnutia výkonného výboru Globálneho dohovoru primátorov pre klímu a energetiku v Bruseli.

Podujatie zvolali spolupredsedovia tohto dohovoru - osobitný vyslanec OSN pre mestá a klimatické zmeny Mike Bloomberg a viceprezident EK Maroš Šefčovič. Globálny dohovor primátorov pre klímu a energetiku vznikol vlani v júni zlúčením Kompaktu primátorov združujúceho rôzne mestá sveta a Dohovoru primátorov a starostov na úrovni EÚ.

Dnešného podujatia v Bruseli sa zúčastnila aj výkonná tajomníčka Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) Patricia Espinosová a primátori miest Atlanta (USA), Kapské mesto (Juhoafrická republika), Chefchaouen (Maroko), Quito (Ekvádor) a Paríž, ktorí sú tiež členmi výkonného výboru Dohovoru.

Starosta Atlanty Kasim Reed patrí medzi tých lokálnych amerických politikov, ktorí nesúhlasia s návrhom federálnej vlády USA ignorovať parížsku klimatickú dohodu, čo dnes zopakoval aj v Bruseli.

Šefčovič po tomto vystúpení pripomenul, že Trumpovo vyhlásenie vo veci parížskej dohody malo skôr energizujúci efekt na starostov americký miest a guvernérov amerických štátov či na predstaviteľov veľkých korporácií. "Dostalo to klimatickú agendu späť na stránky novín a do hlavných spravodajských relácií," opísal situáciu Šefčovič.

Slovenský eurokomisár dodal, že tento stav vecí vníma na každom stretnutí s americkými predstaviteľmi.

"Myslím si, že toto vyhlásenie paradoxne povedie ešte k väčšej aktivite či už miest, jednotlivých štátov alebo veľkých podnikov, lebo chcú jednoznačne dokázať, že Amerika nie je len tá, ktorú reprezentuje federálna vláda, ale je to Amerika ľudí, ktorí chcú bojovať proti klimatickým zmenám a chcú byť súčasťou tohto svetového hnutia," uviedol Šefčovič pred novinármi.