Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Šéfka Fed potvrdila, že úrokové sadzby sa budú zvyšovať ešte tento rok

Janet Yellenová Foto: TASR/AP

Väčšina analytikov predpokladá, že Fed zvýši úrokové sadzby v septembri.


Washington 15. júla (TASR) - Šéfka americkej centrálnej banky Fed Janet Yellenová naďalej počíta s prvým zvýšením úrokových sadzieb v USA ešte v tomto roku. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ak sa bude ekonomika vyvíjať, ako očakávame, mohla by situácia v ekonomike v istej chvíli v tomto roku umožniť zvýšenie hlavných úrokových sadzieb," povedala dnes Yellenová pred finančným výborom Snemovne reprezentantov. Dolár po vyhlásení šéfky Federálneho rezervného fondu (Fed) posilnil a výnosy na americkom dlhopisovom trhu sa zvýšili.

Yellenová opäť zdôraznila, že načasovanie začiatku zvyšovania sadzieb je z jej pohľadu menej dôležité než následné tempo sprísňovania menovej politiky. To by malo byť mierne, potvrdila Yellenová.

Šéfka Fed tiež pripomenula, že smerovanie menovej politiky banky nie je vopred dané, ale že menový výbor (FOMC) na každom zasadnutí rozhoduje vždy odznova, aké opatrenia sú primerané.

Väčšina analytikov predpokladá, že Fed zvýši úrokové sadzby v septembri. To by bolo prvýkrát po deviatich rokoch. Aktuálne sa kľúčový úrok v USA nachádza v pásme 0 % až 0,25 %. Na tejto úrovni je už 6,5 roka.