Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Šéfka General Motors vlani zarobila celkovo 15,8 milióna USD

Mary Barraová, archívne foto Foto: TASR/AP

Barraová nemala vlani ľahkú pozíciu. Do funkcie šéfky GM nastúpila 15. januára 2014 a takmer okamžite musela spustiť sériu zvolávacích akcií, ktorá zasiahla 2,6 milióna vozidiel.

Detroit 24. apríla (TASR) - Šéfka General Motors (GM) Mary Barraová (53), ktorá sa v roku 2014 stala prvou ženou na čele významnej americkej automobilky, zarobila vlani 15,8 milióna USD (14,6 milióna eur). Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Väčšina tohto platu je spojená s akciami, ktoré zatiaľ nemôže speňažiť. Barraová dostala základný ročný plat 1,57 milióna USD, hotovostné bonusy vyše dva milióny dolárov, akcie v hodnote 11,76 milióna USD a ďalšie bonusy vo výške takmer 413.000 USD. Jej predchodca Dan Akerson (66) v roku 2013 zarobil 9,1 milióna USD a Barraová v rovnakom roku, keď pracovala ako výkonná viceprezidentka GM, zarobila v hotovosti a akciách 5,2 milióna USD.

GM v súčasnosti oveľa užšie spája platy manažérov s výsledkami hospodárenia i keď už nie je viazaný prísnejšími pravidlami, ktoré musel dodržiavať po bankrote a vládou sponzorovanej reštrukturalizácii v roku 2009. Barraová a ostatní top manažéri GM splnili 74 % cieľov pre zisk, hotovostný tok, globálny trhový podiel a kvalitu. Kritérium kvality zahŕňa vernosť a spokojnosť zákazníkov, ako aj výdavky na záručné opravy.

Barraová nemala vlani ľahkú pozíciu. Do funkcie šéfky GM nastúpila 15. januára 2014 a takmer okamžite musela spustiť sériu zvolávacích akcií, ktorá zasiahla 2,6 milióna vozidiel. Dôvodom boli chybné spínacie skrinky, ktoré sa medzičasom spájajú s 87 úmrtiami a 157 zraneniami, hoci spočiatku sa oficiálne hovorilo len o 13 obetiach. Aféra viedla k vyšetrovaniu ministerstva spravodlivosti a pokute 35 miliónov USD od dozorného úradu NHTSA. Barraová musela niekoľkokrát vypovedať pred Kongresom, kde vysvetľovala zbabraný prístup k riešeniu problému. Dôkazom je fakt, že prvá zvolávacia akcia nasledovala až po 11 rokoch od uvedenia postihnutých modelov na trh.

(1 EUR = 1,0824 USD)